Kostki rosołowe w niektórych domach to nieodłączny składnik zup. Ich zadaniem jest szybkie wzmocnienie smaku przygotowywanej potrawy. Te sklepowe składają się z warzyw, ziół i przypraw, ale niestety zwykle jest w nich również sporo sztucznych dodatków.
Doskonałą alternatywą może być domowa kostka rosołowa. Jej zrobienie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Gdy już kostki będą gotowe, można je zamrozić albo zamknąć w słoiczkach i wyjmować wtedy, kiedy akurat będą ci potrzebne.
Swoim przepisem na domową kostkę rosołową podzieliła się na Youtubie Katarzyna Bosacka. Gwiazda zdradziła przy tym jeden z sekretów smaku swojego rosołu - do domowej kostki dodaje szczyptę sproszkowanego imbiru.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na maśle podsmażamy cebulę. Gdy już się zarumieni, dodajemy starte na tarce marchewki, seler oraz pietruszkę, a także poszatkowany por. Podsmażamy przez chwilę. Dorzucamy przyprawy: liście laurowe (wedle uznania jak dużo), szczyptę soli oraz imbiru, który jest sekretem smaku w kostce rosołowej Katarzyny Bosackiej. Wsypujemy też szczyptę kurkumy, która nada kostce ładnego, żółtego koloru, oraz pieprz.
Zamiast glutaminianu sodu, który jest nieodłącznym składnikiem sklepowych kostek rosołowych, Bosacka używa płatków drożdżowych, które dają taki sam efekt. Wszystkie składniki na patelni mieszamy. Dodajemy świeży, posiekany lubczyk oraz suszony. On też nadaje smaku umami. Na koniec wrzucamy jeszcze ziele angielskie.
Wymieszane i podsmażone składniki przekładamy do słoika lub innego wysokiego pojemnika i blendujemy na gładką masę. Po tym, jak masa wystygnie, możemy zrobić z nią trzy rzeczy. Albo schować do lodówki w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej szklanym, i przechowywać przez około tydzień, albo zawekować w mniejszych słoiczkach. Można też przełożyć ją do foremek na kostki lodu i zamrozić, a potem włożyć kostki do torebki strunowej.