Danie z dzieciństwa, które nie każdy kochał. Owoce i składnik gołąbków to kontrowersyjne połączenie

Dzieciństwo to beztroski czas, do którego z pewnością wracamy z sentymentem. Oprócz ciekawych zabaw i wspomnień z przyjaciółmi pamiętamy również dania, które wtedy jedliśmy. Gdy sobie o nich przypominamy, niekoniecznie mamy dobra skojarzenia. Taką potrawą jest właśnie poniższy przepis. Nie każdy za nią przypadał, ale może po latach to się zmieniło.

Będąc dzieckiem dużo czasu spędzałam na wsi u babci, a tam jadłam proste i bardzo smaczne potrawy. Moja babcia gotuje wyśmienicie i zawsze zachwalam jej smakołyki, lecz niektóre dania naprawdę nie przypadły mi do gustu. Gdy pierogami i gołąbkami zajadałam się bez przerwy tak na przykład zupy owocowej lub flaków nienawidziłam. Jest jeszcze jedna potrawa, do której nie pałam sympatią. To połączenie słodkich owoców i składnika wielu dań obiadowych.

Zobacz wideo Sernik na zimno z truskawkami- najlepszy na lato

Nasza powyższa prezentacja potrawy może być dla wielu osób intrygująca. Wiele osób mogło się także domyślić co to takiego, a jest to bowiem ryż z truskawkami. Niektórzy jedzą to danie w wersji z makaronem i określają tę potrawę jako letni smakołyk. Osobiście po dziś dzień nie wspominam tego smaku z uśmiechem na ustach, lecz inni członkowie mojej rodziny naprawdę kochają ten smak i to połączenie. 

Przepis na ryż z truskawkami

Składniki

  • 500 g truskawek,
  • 250 g ryżu,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej mleko, wsyp ryż i szczyptę soli. Wymieszaj, przykryć pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pamiętaj, że należy pilnować całości podczas gotowania, aby ryż się nie przypalił.
  2. Ryż będzie gotowy, gdy osiągnie kremową konsystencję, a ziarna staną się miękkie.
  3. W czasie gdy ryż się gotuje, dokładnie przemyj truskawki, podziel je na mniejsze kawałki i wymieszaj z cukrem. Za pomocą blendera zmiksuj owoce na gładko.
  4. Ugotowany ryż przełóż do miseczek i polej truskawkami. Podawaj na ciepło i na zimno, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.