Orzeźwiający i idealny do grilla. Ten napój jest lepszy od wszystkich gazowanych propozycji

Lato i wiosna to nie tylko lody, grille i lekkie sałatki. To także napoje, które zapadają nam w pamięć. Z pewnością są to pozycje, które pijemy na co dzień, ale można wyróżnić też takie, które najlepiej smakują tylko w tym okresie roku. Poniżej chcemy pokazać najlepszy przepis na orzeźwiające ukojenie, które przyda się te wakacje.

Gdy postanawiamy robić imprezę lub grilla ze znajomymi i rodziną na stołach ląduje wiele rzeczy. Można na nich znaleźć oczywiście smaczne przekąski, główne dania, a także różnego rodzaju napoje. Zazwyczaj to właśnie je kupujemy w sklepie, lecz jeszcze lepszym pomysłem jest ich samodzielna przygotowanie w domu.

Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

Wiele osób się pewnie ze mną zgodzi, że nic nie smakuje lepiej niż wysmażona kiełbaska prosto z grilla lub ogniska, połączona z pysznym napojem. Mówiąc o piciu nie mamy na myśli tego zakupionego w sklepie, lecz to, które można zrobić w swojej kuchni. Wiosna i lato jest idealnym czasem, żeby wykorzystać sezonowe owoce, ale także te, którymi możemy cieszyć się przez cały rok. Poniżej chcę pokazać, że kompot z jabłek robi się naprawdę ekspresowo, a do tego smakuje lepiej niż gotowe napoje gazowane i soki. Do zrobienia go potrzebujesz tylko czterech składników i kilku minut. Na najbliższym grillu ten przysmak naprawdę zrobi furorę. Co ciekawe przepis ten można wykorzystać zarówno latem jak i zimą. Latem można dodać do niego miętę lub kawałki cytryny, a zimą wykorzystać korzenne przyprawy typu cynamon lub goździki. 

Przepis na kompot z jabłkami

Składniki

  • 3 duże jabłka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 6 goździków,
  • ok. 1,5 l wody.

Sposób przygotowania

  1. Jabłka umyć i pokrój na 8 równych części. Usuń gniazda nasienne i przełóż owoce do garnka.
  2. Owoce posyp cukrem i wrzuć goździki. Garnek napełnić wodą.
  3. Gotuj wszystko na małym ogniu, do momentu, aż jabłka trochę zmiękną. Nie dopuść do rozgotowania jabłek, nie mogą się one rozwalić podczas gotowania.
  4. Po ugotowaniu pozostaw go do wystudzenia i przelej do dzbanka.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.