Szybka zupa z nieoczywistego warzywa. Już nie zjesz jarzynowej, czy ogórkowej

Nie w każdym domu zupy są często wykonywane. Jeśli tak właśnie jest u ciebie, to poniższa obiad z pewnością to zmieni. Ta zupa jest delikatna, kremowa, a jej główny składnik wcale nie jest oczywisty. Sposób podania i kolor tej potrawy przyciąga wzrok, a jej smak i aromat sprawia, że chcesz ją robić cały czas. Gdy raz przygotujesz ją na obiad, nie opędzisz się od próśb o dokładkę.

Zupy są bardzo popularnymi daniami obiadowymi i nie ma się co dziwić, ponieważ są pyszne i łączą w sobie wiele smaków. W kuchni polskiej wyróżniamy wiele rodzajów tej potrawy i za każdym razem pochodzi ona naprawdę pyszna. Najpopularniejsze zupy to rosół, pomidorowa, ogórkowa, krupnik, a także biały i czerwony barszcz. Oprócz tych propozycji wyróżniamy także zupy krem, które już nie są aż tak popularne. Jednak nie warto z nich rezygnować, a czasem okazują się smaczniejsze niż klasyczne przepisy.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

By wykonać zupę krem z naszego polecenia nie trzeba tak naprawdę dużo. Wystarczy byś zaopatrzył się w kilka składników, a jeden jest niezbędny. Obowiązkowo musisz kupić bób, może być w wersji mrożonej. To właśnie on odgrywa tu dużą rolę i nadaje całości smaku i charakterystycznego koloru.

Przepis na zupę krem z bobu

Składniki

  • 1 l bulionu,
  • 500 g ugotowanego bobu,
  • 250 g ziemniaków,
  • cebula,
  • 2 pory,
  • 150 ml mleka,
  • 20 g masła,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Bób ugotuj w wodzie z solą, następnie odcedź i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
  2. Pora oczyść, pozostawiając biało-jasnozielone części, dokładnie go umyj warstwami i pokrój w cienkie plasterki.
  3. W garnku roztop masło, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij. Dodaj posiekanego pora, po chwili dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż całość około 3 minuty, co jakiś czas mieszając, aż warzywa będą miękkie.
  4. Zwiększ ogień, dodaj bulion i gotuj do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj warzywa do miękkości przez około 15 minut. 5 minut przed końcem dodaj ugotowany bób.
  5. Na sam koniec dodaj oliwę z oliwek, mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładko. Przed podaniem posyp porcje posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Jadłeś kiedyś zupę z bobu?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.