Nie w każdym domu zupy są często wykonywane. Jeśli tak właśnie jest u ciebie, to poniższa obiad z pewnością to zmieni. Ta zupa jest delikatna, kremowa, a jej główny składnik wcale nie jest oczywisty. Sposób podania i kolor tej potrawy przyciąga wzrok, a jej smak i aromat sprawia, że chcesz ją robić cały czas. Gdy raz przygotujesz ją na obiad, nie opędzisz się od próśb o dokładkę.
Fanfo /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupy są bardzo popularnymi daniami obiadowymi i nie ma się co dziwić, ponieważ są pyszne i łączą w sobie wiele smaków. W kuchni polskiej wyróżniamy wiele rodzajów tej potrawy i za każdym razem pochodzi ona naprawdę pyszna. Najpopularniejsze zupy to rosół, pomidorowa, ogórkowa, krupnik, a także biały i czerwony barszcz. Oprócz tych propozycji wyróżniamy także zupy krem, które już nie są aż tak popularne. Jednak nie warto z nich rezygnować, a czasem okazują się smaczniejsze niż klasyczne przepisy.
REKLAMA
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
By wykonać zupę krem z naszego polecenia nie trzeba tak naprawdę dużo. Wystarczy byś zaopatrzył się w kilka składników, a jeden jest niezbędny. Obowiązkowo musisz kupić bób, może być w wersji mrożonej. To właśnie on odgrywa tu dużą rolę i nadaje całości smaku i charakterystycznego koloru.
Przepis na zupę krem z bobu
Składniki
1 l bulionu,
500 g ugotowanego bobu,
250 g ziemniaków,
cebula,
2 pory,
150 ml mleka,
20 g masła,
łyżka oliwy,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
łyżka posiekanego szczypiorku,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Bób ugotuj w wodzie z solą, następnie odcedź i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
Pora oczyść, pozostawiając biało-jasnozielone części, dokładnie go umyj warstwami i pokrój w cienkie plasterki.
W garnku roztop masło, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij. Dodaj posiekanego pora, po chwili dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż całość około 3 minuty, co jakiś czas mieszając, aż warzywa będą miękkie.
Zwiększ ogień, dodaj bulion i gotuj do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj warzywa do miękkości przez około 15 minut. 5 minut przed końcem dodaj ugotowany bób.
Na sam koniec dodaj oliwę z oliwek, mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładko. Przed podaniem posyp porcje posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.