-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić gofry? Z tego przepisu wychodzą perfekcyjne zawsze. Miękkie i delikatne - to zasługa tego składnika
Jak zrobić gofry? Z tego przepisu wychodzą perfekcyjne zawsze. Miękkie i delikatne - to zasługa tego składnika
Kto nie kocha gofrów? Zakładam, że każdy je uwielbia i dlatego mamy dla was ten przepis. Przepis na gofry jest bardzo łatwy, ale z tym dodatkiem są perfekcyjne. Polacy go uwielbiają - te gofry będą dużo lepsze, niż te z budki - gwarantuję.
Gofry to chyba najlepszy comfort food świata i wielu z nas sięga po ten przysmak, kiedy chce sobie poprawić humor lub powrócić do czasów dzieciństwa. Przepis na gofry jest banalny, ale najważniejsza jest dobra gofrownica. Jeśli taką masz, z pewnością przygotujesz najlepsze śniadanie lub słodki podwieczorek dla całej rodziny. Jeśli jednak do ciasta dodasz banany, uzyskasz smak, za który wszyscy będą cię nosić na rękach - gwarantuję.
Jak zrobić gofry? Ten przepis jest najlepszy
Składniki:
- 2 mocno dojrzałe banany,
- pełna szklanka maki pszennej, najlepiej tortowej,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki wody gazowanej,
- 2 średnie jajka,
- 40 ml roztopionego masła,
- łyżka cukru waniliowego,
- ok. 5-6 łyżek cukru (w zależności od tego, jak słodkie są banany),
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu.
Przepis na gofry - sposówb wykonania krok po kroku:
- Zacznij od bananów. Przełóż je do miski i rozgnieć widelcem na papkę. Dużo łatwiej to zrobisz, gdy użyjesz naprawdę mocno dojrzałych bananów.
- Białka oddziel od żółtek. Następnie z białek ubij sztywną pianę, natomiast żółtka dodaj do miski z bananami. Dodaj także mąkę i resztę składników. Zmiksuj na gładkie ciasto.
- Do ciasta na gofry dodaj pianę z białek i za pomocą szpatułki całość delikatnie wymieszaj. Następnie na chwilę odstaw ciasto, by odpoczęło.
- Przygotuj gofrownicę i lekko natłuść ją masłem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż przez ok. 3-5 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Gofry powinny być złote i chrupiące.
Gofry bananowe najlepiej smakują podane po prostu z cukrem pudrem lub domową konfiturą. Możesz także udekorować je kremem czekoladowym lub bitą śmietaną - opcji jest naprawdę wiele i możesz każdego dnia podawać ulubioną przekąskę w inny sposób.