Natnij fileta i nafaszeruj go tymi pysznościami. Chwila pracy i obiad dla całej rodziny gotowy

Pieczony filet z kurczaka faszerowany pyszną mieszanką serowo-szpinakową to doskonała propozycja na szybki i sycący obiad dla kilku osób. Przygotowanie go jest banalnie proste i sprawdzi się zarówno na odświętny, jak i codzienny posiłek.

Najchętniej sięgamy po mięso drobiowe - co do tego nie ma wątpliwości. Jest ono nie tylko stosunkowo tanie i zdrowe, ale i uniwersalne. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Zajadamy się m.in. kurczakiem pieczonym, smażonym, grillowanym, a nawet duszonym. Co można zrobić z filetem drobiowym? Najlepiej nafaszerować i upiec!

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Faszerowany filet z kurczaka to obiadowy hit. Robi się go ekspresowo

Pierś z kurczaka faszerowana serem śmietankowym i smacznymi dodatkami to idealne danie główne do obiadu. Przyrządza się je w kilka minut, a resztę pracy wykonuje za nas piekarnik. Filet z farszem świetnie sprawdzi się z innymi pieczonymi lub gotowanymi warzywami. Można go również zaserwować z mizerią czy inną surówką bądź sałatką.

Składniki na farsz:

  • 200 g serka śmietankowego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: przyprawa do kurczaka, ulubione zioła.

Pozostałe składniki:

  • 3 podwójne piersi z kurczaka.

Pieczony kurczak z farszem śmietanowo-szpinakowym. Sposób wykonania

Mięso z kurczaka przekrój na pół i oczyść z żyłek, ale pod żadnym pozorem nie myj pod bieżącą wodą - w ten sposób roznosisz bakterie po całej kuchni. Każdego fileta natnij wzdłuż, a następnie natrzyj oliwą, solą oraz pieprzem wedle uznania. Dodatkowo możesz też użyć np. pikantnej przyprawy do kurczaka, jednak nie jest to konieczne. 

Teraz zajmij się przygotowaniem farszu. Pietruszkę i szczypiorek drobno posiekaj, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Połącz te składniki z serkiem śmietankowym. Polecamy wzbogacić mieszankę o aromatyczne zioła - rozmaryn, oregano, bazylię czy zioła prowansalskie. Powstały farsz umieść w każdej "sakiewce" kurczaka. 

Ułóż filety w naczyniu żaroodpornym, po czym wysmaruj je oliwą. Na koniec wstaw naczynie z mięsem do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po ok. 30 minutach pieczenia wyjmij pięknie pachnące danie i podaj je na ciepło w towarzystwie warzyw, surówek lub sałatek. Smacznego!

Jak najchętniej przyrządzasz fileta z kurczaka?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.