Jak zrobić zupę pomidorową? Ten szybki przepis na obiad powinien znać każdy - przyda się dziwny składnik

Zupa pomidorowa to zdecydowanie jedna z ulubionych zup Polaków. Można ją zrobić na mnóstwo sposobów. Kochamy szybką zupę pomidorową na rosole, pyszna jest na bulionie warzywnym lub treściwa na żeberkach, świeżych pomidorach lub z passaty. Jednak przepis na zupę pomidorową, jaki dziś wam zdradzimy, smakuje i szokuje jednocześnie. Wszystko przez pomarańczowy dodatek.

Jak zrobić zupę pomidorową, żeby nie była nudna i przewidywalna? Przepis na zupę pomidorową można modyfikować na wiele sposobów, ale to, co zrobimy dziś, niejedną babcię może przyprawić o szok i niedowierzanie. Co w niej takiego niezwykłego? Otóż będzie rosół, będzie passata i trochę koncentratu, będą przyprawy i... sok pomarańczowy. Tak, pomidorowa z sokiem pomarańczowym smakuje idealnie i ten nieoczywisty dodatek bosko ją podkręca.

Zobacz wideo Bezcenne porady

Przepis na zupę pomidorową - nie spodziewasz się tego smaku

Składniki:

  • ok. 1,5 l rosołu lub lekkiego bulionu,
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, czosnek suszony, suszone oregano, odrobina ostrej papryki,
  • pół szklanki soku pomarańczowego, najlepiej wyciskanego,
  • 1 większa cebula
  • odrobina oliwy

Jak zrobić zupę pomidorową? 

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim niewielką ilość oliwy. Następnie dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę. Zeszklij ją i dodaj passatę (zamiast passaty możesz użyć także pomidorów z puszki). Dopraw czosnkiem i oregano. Podsmażaj kilka minut.
  2. Zalej całość rosołem lub bulionem, dodaj koncentrat w razie potrzeby oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Gotuj na wolnym ogniu kilkanaście minut.
  3. Dodaj sok pomarańczowy i gotuj jeszcze kilka minut. Takiej zupy pomidorowej nie trzeba zabielać, smakuje świetnie sama w sobie.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.