Schabowe nigdy nie były lepsze. Zamieniłam bułkę tartą na śniadaniowy składnik i ich nie smażyłam

Schabowe to taki typ dania, który zna chyba każdy. Przyrządza się je na każdą możliwą uroczystość, a także na codzienny obiad. Zrobienie ich jest banalnie proste i używa się zazwyczaj jednego bardzo sprawdzonego przepisu. Tym razem zamieniłam klasyczną bułkę tartą na inne składnik, a do tego nie smażyłam ich na tłuszczu, tylko włożyłam do tego urządzenia.

Kotlety schabowe to najbardziej klasyczny przepis na danie obiadowe. Każdy z nas bardzo dobrze je zna i chociaż raz w życiu zdarzyło mu się ich spróbować. Soczyste mięso obtoczone jest w chrupiącej panierce, a później wysmażone na gorącym tłuszczu, by zyskać złocisty kolor. Ostatnio jednak postanowiłam, że nieco urozmaicę recepturę i zrobiłam mi je trochę inaczej. Rodzina oszalała na ich punkcie i od teraz nawet nie myślę, aby robić jej inaczej.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety z mojego przepisu różnią się przede wszystkim panierką, a także sposobem wysmażenia. Zamiast klasycznej bułki tartej używam do nich pokruszonych płatków kukurydzianych. By nadać daniu chrupkości zamiast ułożenia ich na patelni z gorącym olejem, włożyłam je do gorącego piekarnika. Dzięki temu kotlety nie były tak tłuste, a do tego okazały się dużo smaczniejsze. 

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika

Składniki

  • 700 g schabu bez kości,
  • 2 jajka,
  • 260 g pokruszonych płatków kukurydzianych,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • olej do skropienia.

Sposób przygotowania

  1. Schab pokrój w plastry, każdy z nich rozbij za pomocą tłuczka na cienki kotlet.
  2. Do głębokiego talerza wbij jajka i delikatnie je roztrzep, na drugi wysyp płatki kukurydziane, a na płaskim talerzu rozsyp mąkę pszenną.
  3. Każdy kawałek mięsa oprósz solą i pieprzem z dwóch stron. Następnie każdy kotlet obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  4. Kawałki mięsa ułóż obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety spryskaj z wierzchu niewielką ilością oleju.
  5. Piekarnik nagrzej do 190°C. Przygotowane kotlety piecz przez około 15 minut, następnie obróć je, ponownie popsikaj odrobiną oleju i piecz przez kolejne 10 minut.
  6. Po tym czasie są gotowe do podania. Serwuj je z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.