• Link został skopiowany

Zrobiłam zupę i podałam ją z dodatkiem z mikrofali. Jej smak przebija pomidorową i krupnik

Okazuje się, że to właśnie smak zup jest najczęściej zmieniany i najbardziej z nim eksperymentujemy. Nie boimy się używać do nich różnych połączeń, a także dodatków, które na pierwszy rzut oka wcale nie pasują. Ta zupa pokazuje, że nie trzeba wiele by zrobić danie obiadowe, które po pierwsze zaskoczy, a po drugie będzie naprawdę pyszne. By urozmaicić jej smak, wrzuć dodatek, który zazwyczaj robiony jest w mikrofali.
Zupa kukurydziana
Amarita /Shutterstock

Nie każdy z nas jest zwolennikiem zup, ale tej propozycji obiadowej musi spróbować każdy. Jest to oryginalna potrawa i nie każdy z nas kiedykolwiek o niej słyszał, a co dopiero robił. Ten przepis dostałam od znajomej, której rodzina zakochała się w tej potrawie od razu. Dodawaj do niej ten jeden składnik, który całkowicie wszystko zmienia.

Zobacz wideo Grillowana kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem

Zupa krem z kukurydzy nie jest naszym pierwszym wyborem, gdy myślimy o zrobieniu zupy. Jednak od czasu do czasu dobrze ją zrobić, ponieważ jej smak wyróżnia się na tle innych podobnych potraw. Można ją podawać na wiele różnych sposobów, na przykład z grzankami lub wysmażonymi kawałkami kurczaka. Ja jednak postanowiłam, że wrzucę do niej jeszcze gorący popcorn, a to sprawiło, że danie to zyskało na smaku i oryginalności. Popcorn dodał potrawie chrupiącego akcentu i lekkiego słonego posmaku. 

Przepis na krem z kukurydzy z popcornem

Składniki

  • 500 ml bulionu,
  • 3 puszki kukurydzy,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • bazylia suszona i świeża,
  • sól i pieprz do smaku,
  • garść popcornu do podania.

Sposób przygotowania

  1. Cebule obierz i pokrój w piórka. Olej wlej na patelnię i podgrzej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż warzywo do zarumienienia.
  2. Bulion wlej do garnka, kukurydzę odcedź z zalewy. Następnie wsyp kukurydzę do wywaru i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  3. Dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj całość przez następne 10 minut, a po tym czasie zdejmij z ognia.
  4. Gdy zupa delikatnie się schłodzi zblenduj ją na gładką masę za pomocą blendera. Gdy uznasz, że jest za gęsta, dodaj więcej bulionu.
  5. Na koniec dopraw wszystko słodką i ostrą papryką, kurkumą, solą, pieprzem, suszoną bazylią i gałką muszkatołową.
  6. Podczas podawania udekoruj danie gorącym popcornem. Smacznego!
Więcej o: