Zanim wrzucę do garnka, robię jedno. Zupa szczawiowa jest tak pyszna, że wszyscy błagają o dokładkę

Zupa szczawiowa króluje późną wiosną, a maj i czerwiec to idealny sezon dla miłośników tej potrawy. Obowiązkowo serwowana z ziemniakami, jajkiem i śmietaną ma swoich wiernych fanów. W prosty sposób podkręcisz jej smak. Wystarczy jeden krok, którego nie ma w podstawowym przepisie.

Zupa szczawiowa niektórym kojarzy się raczej z dietą powodowaną przez nieurodzaj i brak środków, dla innych to prawdziwy przysmak, na który czekają z utęsknieniem. Choć można ją ugotować na dostępnym w sklepach szczawiu ze słoika, nie ma lepszego dania niż zupa na świeżo zebranych liściach. Jak ją ugotować i o czym pamiętać?

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Jakie składniki do zupy szczawiowej? Ten sekret sprawi, że będzie obłędna w smaku

Zupę szczawiową nie bez powodu serwuje się z jajkiem i śmietaną. Nabiał, a więc naturalne źródła białka i wapnia, w zupie minimalizują szkodliwe działanie kwasu szczawiowego. Ważne jest też, by liście były świeżo zebrane, szczaw nie nadaje się bowiem do długiego przechowywania bez obróbki. Same świeże liście przed wrzuceniem do garnka warto podsmażyć na odrobinie masła z czosnkiem.

Do przygotowania zupy szczawiowej potrzebujemy: 

  • 1 litr bulionu, rosołu lub wywaru, np. na żeberkach,
  • 200 g świeżego szczawiu (lub słoik, ok. 300 g, konserwowego, na podwójną porcję bulionu),
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 2 jajka,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18 proc.),
  • odrobinę masła,
  • sól, pieprz i sok z cytryny - do smaku.

Jak ugotować szczawiową krok po kroku?

  1. W garnku podgrzej bulion lub wywar.
  2. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Wrzuć do gotującego się bulionu i gotuj przez ok. 15 minut.
  4. Liście świeżego szczawiu umyj, przebierz i osusz. Posiekaj drobno.
  5. Na patelni rozgrzej masło. Podsmażaj szczaw, aż ściemnieje, pod koniec dorzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wrzuć do garnka z ziemniakami. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
  6. W miseczce wymieszaj śmietanę z odrobiną gorącego wywaru. Cały czas mieszając, dodawaj stopniowo wywar, aż śmietana się zahartuje i będzie rzadka.
  7. Wyłącz palnik i wlej śmietanę. Zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli zupa jest niewystarczająco kwaśna, dodaj odrobinę soku z cytryny.
  8. Podawaj z jajkami na twardo lub w koszulce.
Szczawiowa
Szczawiowa Fot. Dawid Żuchowicz / Agencja Wyborcza.pl

Uwielbiasz szczawiową? Sprawdź, z czym nie łączyć szczawiu i na co uważać

Kwas szczawiowy należy do substancji antyodżywczych, co oznacza, że organizm ma z niego mało korzyści, a znacznie więcej szkód. Kwas szczawiowy wiąże się z jonami wapnia, a następnie może odkładać się w nerkach, prowadząc ostatecznie do kamicy nerkowej. Dodatkowo nadmiar kwasu szczawiowego w diecie prowadzi do wypłukiwania wapnia z organizmu, co sprzyja rozwojowi osteoporozy. Z tego powodu zaleca się, by nie jeść zupy szczawiowej zbyt często i starać się nie łączyć jej z innymi potrawami i produktami zawierającymi kwas szczawiowy, takimi jak rabarbar i szpinak, ale też soja czy mocna czarna herbata. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: