Zupa szczawiowa niektórym kojarzy się raczej z dietą powodowaną przez nieurodzaj i brak środków, dla innych to prawdziwy przysmak, na który czekają z utęsknieniem. Choć można ją ugotować na dostępnym w sklepach szczawiu ze słoika, nie ma lepszego dania niż zupa na świeżo zebranych liściach. Jak ją ugotować i o czym pamiętać?
Zupę szczawiową nie bez powodu serwuje się z jajkiem i śmietaną. Nabiał, a więc naturalne źródła białka i wapnia, w zupie minimalizują szkodliwe działanie kwasu szczawiowego. Ważne jest też, by liście były świeżo zebrane, szczaw nie nadaje się bowiem do długiego przechowywania bez obróbki. Same świeże liście przed wrzuceniem do garnka warto podsmażyć na odrobinie masła z czosnkiem.
Do przygotowania zupy szczawiowej potrzebujemy:
Jak ugotować szczawiową krok po kroku?
Kwas szczawiowy należy do substancji antyodżywczych, co oznacza, że organizm ma z niego mało korzyści, a znacznie więcej szkód. Kwas szczawiowy wiąże się z jonami wapnia, a następnie może odkładać się w nerkach, prowadząc ostatecznie do kamicy nerkowej. Dodatkowo nadmiar kwasu szczawiowego w diecie prowadzi do wypłukiwania wapnia z organizmu, co sprzyja rozwojowi osteoporozy. Z tego powodu zaleca się, by nie jeść zupy szczawiowej zbyt często i starać się nie łączyć jej z innymi potrawami i produktami zawierającymi kwas szczawiowy, takimi jak rabarbar i szpinak, ale też soja czy mocna czarna herbata. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.