Latem mogę jeść tylko to. Najlepszy przepis na chłodnik litewski mam od sąsiadki

Jak zrobić chłodnik litewski? Przepis na tą zupę jest banalnie prosty, jednak kluczowy nie jest jogurt czy buraki, a dodatki. Moja sąsiadka robi najlepszy chłodnik - dziś podzielę się jej przepisem na idealny obiad na ciepłe dni.

Chłodnik litewski to mój ulubiony pomysł na wiosenny i letni obiad. Nie tylko świetnie smakuje i syci, lecz także jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Moja sąsiadka opanowała ten przepis do perfekcji i robi najlepszy chłodnik na świecie. Nie żałuje dodatków - mówi, że sok z cytryny to niemal świętość, jeśli chodzi i podkręcanie smaku tej zupy. Jeśli chcecie zjeść najlepszy chłodnik, ten przepis wam to ułatwi. 

Zobacz wideo

Przepis na chłodnik litewski. Idealny obiad na ciepłe dni

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki,
  • 5-7  niewielkich ogórków gruntowych,
  • pęczek rzodkiewki, 
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 250 g maślanki,
  • 250 g zsiadłego mleka,
  • 400 g gęstego jogurtu,
  • kilka listków mięty (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Jak zrobić chłodnik litewski? Sposób wykonania:

  1. Młode buraczki oddziel od liści, następnie dokładnie umyj lub wyszoruj miękką szczoteczką i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie pokrój łodygi z liśćmi.
  2.  Starte buraki zalej wodą, dopraw niewielką ilością soli i gotuj na średniej mocy przez około 8-10 minut. Po tym czasie dodaj posiekane liście botwiny. Gotuj kolejne dwie minuty.
  3. Gdy botwinka się ugotuje, ściągnij garnek z palnika. Do buraków dodaj teraz przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i pozostaw do przestygnięcia.
  4. W tym czasie przygotuj pozostałe warzywa - ogórki, rzodkiewki dokładnie umyj, osusz wraz ze wszystkimi ziołami, drobno posiekaj i przełóż do miski.
  5. W dużym garnku połącz maślankę, zsiadłe mleko i jogurt. Całość dokładnie zamieszaj, dodaj pokrojone zioła, warzywa i wcześniej przygotowaną bazę z botwiny.
  6. Chłodnik litewski dopraw solą, grubo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Danie przełóż do lodówki na dwie godziny, by potrawa dobrze się schłodziła, a smaki idealnie się połączyły.

Taki chłodnik najlepiej smakuje z jajkami. Idealne są jajka na twardo lub na przykład sadzone lub w koszulce. Możesz podać chłodnik także z młodymi ziemniaczkami lub kromką świeżego pieczywa - to już zależy od ciebie i tego co lubisz. 

Lubisz chłodniki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.