-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na kotlety mielone najlepsze na świecie. Dzięki nieoczywistemu dodatkowi będą soczyste i puszyste
Przepis na kotlety mielone najlepsze na świecie. Dzięki nieoczywistemu dodatkowi będą soczyste i puszyste
Jak zrobić kotlety mielone? To chyba jeden z ulubionych obiadów Polaków, a przepis na kotlety mielone zna chyba każdy. Nie każdy jednak wie, jak je zrobić, żeby były soczyste i delikatne. Owszem ważne są proporcje, odpowiednie mięso i bułka, ale to nie wszystko. Ważny jest jeszcze jeden składnik, o którym większość nie ma pojęcia.
Kotlety mielone to danie, które bardzo często gości na naszych stołach. Mimo tego, że przepis na kotlety mielone w wielu domach jest identyczny, wszędzie smakują nieco inaczej. Co zrobić, by nasze kotlety były puszyste i absolutnie przepyszne? Podczas wyrabiania mięsa dodaj odrobinę wody gazowanej. Nie każdy zna ten trik, ale to naprawdę działa - mięso jednak musisz naprawdę dobrze wyrobić i porządnie "uklepać", żeby masa na kotlety byłą odpowiednio napowietrzona.
Przepis na kotlety mielone. Będą boskie - soczyste i delikatne
Składniki:
- około 500 g mięsa mielonego (świetnie sprawdzi się łopatka wieprzowa, może być także karkówka lub szynka z odrobiną tłustego mięsa - boczku lub podgardla),
- czerstwa bułka plus mleko do jej namoczenia,
- 1 jajko,
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka tarta,
- przyprawy (sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta słodkiej papryki),
- tłuszcz do smażenia,
- 1/4 szklanki mocno gazowanej wody.
Jak zrobić kotlety mielone? Sposób wykonania:
- Zacznij od zmielenia mięsa na grubych oczkach maszynki. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na maśle, aż się ładnie zrumieni.
- Bułkę poszarp na mniejsze kawałki i namocz ją w mleku, aż zmięknie.
- Mięso mielone włóż do miski. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wbij jajko. Na tym etapie dodaj także przyprawy.
- Zacznij wyrabiać mięso, a kiedy zacznie się kleić, stopniowo dolewając wodę gazowaną. Jeśli uważasz, że masa mięsna jest zbyt rzadka - dodaj dwie łyżki bułki tartej. Pod koniec wyrabiania mięsa energicznie je poklep, by wprowadzić do masy trochę powietrza - dzięki temu kotlety będą puszyste i soczyste.
- Kotlety formuj w owalny kształt zwilżonymi dłońmi, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu, aż zrobią się rumiane z obu stron. Do smażenia polecamy użyć dobrej jakości smalcu, takie kotlety smakują najlepiej.
- Gotowe kotlety podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków - świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną w towarzystwie buraczków albo kiszonych ogórków.
Ten przepis na kotlety mielone to prosta droga do obiadowego sukcesu. Jeśli chcesz, do masy mięsnej możesz dodać cukinię startą na średnich oczkach lub podsmażone pieczarki. Dobrym dodatkiem jest także posiekana natka pietruszki lub mała papryczka chili.