Kawa mrożona w tradycyjnym wydaniu to po prostu espresso z dodatkiem lodu. Wiele osób dodaje też mleko, cukier, syropy smakowe, sosy, a także lody. Wariacji jest wiele, a jedną z nich jest też frappé, czyli spieniony napój przygotowywany na bazie kawy rozpuszczalnej, lodu i mleka. Niezależnie od tego, po jaką wersję sięgniesz, każda z nich ma jedną wadę. Rozpuszczający się lód w letni dzień szybko rozwadnia napój. Jak tego uniknąć i jak zrobić mrożoną kawę idealną?
Mrożona kawa zrobiona samodzielnie ma tę zaletę, że nie kosztuje majątku, a ty możesz kontrolować ilość dodanego do niej cukru. Do zrobienia kawy mrożonej w domu nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych narzędzi. Zamiast spieniacza do mleka wystarczy ci blender, mała trzepaczka lub zwykła łyżka, zamiast shakera słoik z nakrętką. Do środka warto dodać szczyptę cynamonu i kakao, które nada napojowi głębszego smaku. Co z lodem? Jak uniknąć problemu z rozwodnioną kawą? Zamiast wody wystarczy po prostu zamrozić porcję słabszej czarnej kawy bez żadnych dodatków. Przestudzony napar przelej do pojemnika na lód i wrzuć do zamrażalnika.
Do zrobienia kawy mrożonej w domu będziesz potrzebować shakera, blendera lub słoika z nakrętką, a także wysokiej szklanki. Przygotuj też:
Szklankę wstaw do lodówki lub do zamrażalnika, by się schłodziła. Porcję espresso albo napar z kawy rozpuszczalnej, w zależności od preferencji, przelej do naczynia. Dorzuć lód (3-4 kostki), cukier, cynamon, kakao i mleko (jeśli zależy ci na warstwowym napoju, wlej je dopiero na samym końcu). W zależności od tego, czy używasz shakera, słoika lub blendera, zakręć pojemnik i wstrząśnij porządnie, aż wytworzy się kawowa piana. Wyciągnij szklankę z lodówki, wlej opcjonalne syropy smakowe, wrzuć kilka dodatkowych kostek lodu i przelej spienioną kawę (to moment na dodanie mleka). Na wierzch możesz wyłożyć gałkę lodów lub bitą śmietanę, dodatkowo posypaną kakao i cynamonem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.