Są takie dania, które już samym zapachem i wyglądem przypominają nam dzieciństwo. Zwykle są to potrawy, które każdy uwielbiał i zajadał się nimi z przyjemnością, jednak nie brakuje potraw, które wiele osób [przyprawiają o dreszcze. Tak jest z dzisiejszym przepisem. Makaron z truskawkami albo się kochało, albo się nienawidziło. Jak zrobić to danie? Tak prosto, jak tylko się da.
fot. OlaZa / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Makaron z truskawkami może wzbudzać tylko dwie reakcje - albo przyjemne wspomnienia albo wspomnienie traumy ze szkolnej lub przedszkolnej stołówki. Oczywiście wierzę, że w większości osób wzbudza pozytywne emocje i właśnie dla nich mam prosty, sprawdzony przepis na obiad. Jak zrobić makaron z truskawkami? To nic trudnego - wystarczy makaron, truskawki, ser i trochę śmietany. Szybko, (prawie dla wszystkich) smacznie i tanio. Nic, tylko zajadać.
REKLAMA
Zobacz wideo
Przepis na makaron z truskawkami. Bilet do wspomnień z dzieciństwa
Składniki:
ok. 300 g makaronu, polecam świderki lub kokardki,
300 g świeżych truskawek,
200 g półtłustego twarogu,
2-3 łyżki cukru do smaku,
2-3 łyżki kwaśnej śmietany.
Jak zrobić makaron z truskawkami? Sposób wykonania:
Podczas przygotowywania makaronu z truskawkami wcale się nie napracujesz. Zacznij od ugotowania makaronu. Najlepiej ugotuj go al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź i przelej zimną wodą, by makaron się nie skleił.
Kiedy makaron się gotuje, zajmij się resztą. Truskawki dokładnie opłucz, oderwij szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki.
Truskawki włóż do miski, dodaj pokruszony twaróg, cukier i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, by powstał truskawkowy sos.
Makaron nałóż na talerze i polej truskawkami wymieszanymi z nabiałem i cukrem. Taki obiad możesz podawać zarówno na ciepło, jak również na zimno. Dodatkowo możesz udekorować listkami mięty.