Przygotowałam wiosenną pastę jajeczną z przepisu Hanny Lis. Nie ma grama majonezu, a odmienia śniadanie

Pasta jajeczna to znakomite smarowidło do kanapek. W wersji "odtłuszczonej", czyli bez majonezu, ale za to z wyjątkowymi sezonowymi dodatkami prezentuje się pysznie i zdrowo. Przygotowanie jej to kwestia krótkiej chwili.

Na śniadanie najczęściej przygotowujemy coś szybkiego i pożywnego. Wiele osób spieszy się z rana, dlatego sięga po ekspresowe kanapki. To doskonały wybór na pierwszy posiłek. Odpowiednio skomponowane kanapki będą nam nie tylko smakować, ale i dostarczą cennych witamin oraz energii niezbędnej do rozpoczęcia dnia. Czym najlepiej posmarować poranne pieczywo? Polecamy sięgnąć po prostą domową pastę jajeczną. Przyrządzisz ją w okamgnieniu!

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Wiosenna pasta kanapkowa bez dodatku majonezu. Nie dość, że pyszna, to jeszcze zdrowa

Pasta jajeczna świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek. Szczególnie polecamy tę z przepisu Hanny Lis. Dziennikarka podzieliła się kiedyś w mediach społecznościowych propozycją pysznej i zdrowej pasty z jajek i jogurtu. "Kto nie kocha pasty jajecznej? Ta jest bezgrzeszna, bo nie ma w niej ani grama majonezu, a smakuje bosko!", zapewniała na Instagramie.

 

Pasjonatka gotowania zamieniła wysokokaloryczny majonez na lekki jogurt grecki, co było strzałem w dziesiątkę. Jeśli szukasz idealnego dodatku do pożywnych kanapek - koniecznie zapoznaj się z poniższą recepturą.

Składniki:

  • 2 jajka na twardo,
  • 1 kopiasta łyżka jogurtu greckiego,
  • siekany szczypiorek,
  • siekany koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: świeży lubczyk, bazylia, wiórki czerwonej cebuli.

Pasta jajeczna z nowalijek według przepisu Hanny Lis. Sposób przygotowania

Jajka ugotowane na twardo drobno pokrój lub poszatkuj, a następnie do powstałej masy dodaj kopiastą łyżkę jogurtu greckiego. Szczypiorek i koperek dokładnie opłucz, a w kolejnym kroku posiekaj i dodaj do pasty. Teraz wystarczy już tylko doprawić całość solą i pieprzem wedle uznania - i gotowe! Na koniec warto jeszcze wzbogacić pastę jajeczną o świeże listki lubczyku lub bazylii, a także wiórki czerwonej cebuli. Kanapki będą się dzięki temu prezentować niezwykle kolorowo i apetycznie. Smacznego!

Więcej o: