Na śniadanie najczęściej przygotowujemy coś szybkiego i pożywnego. Wiele osób spieszy się z rana, dlatego sięga po ekspresowe kanapki. To doskonały wybór na pierwszy posiłek. Odpowiednio skomponowane kanapki będą nam nie tylko smakować, ale i dostarczą cennych witamin oraz energii niezbędnej do rozpoczęcia dnia. Czym najlepiej posmarować poranne pieczywo? Polecamy sięgnąć po prostą domową pastę jajeczną. Przyrządzisz ją w okamgnieniu!
Pasta jajeczna świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek. Szczególnie polecamy tę z przepisu Hanny Lis. Dziennikarka podzieliła się kiedyś w mediach społecznościowych propozycją pysznej i zdrowej pasty z jajek i jogurtu. "Kto nie kocha pasty jajecznej? Ta jest bezgrzeszna, bo nie ma w niej ani grama majonezu, a smakuje bosko!", zapewniała na Instagramie.
Pasjonatka gotowania zamieniła wysokokaloryczny majonez na lekki jogurt grecki, co było strzałem w dziesiątkę. Jeśli szukasz idealnego dodatku do pożywnych kanapek - koniecznie zapoznaj się z poniższą recepturą.
Składniki:
Jajka ugotowane na twardo drobno pokrój lub poszatkuj, a następnie do powstałej masy dodaj kopiastą łyżkę jogurtu greckiego. Szczypiorek i koperek dokładnie opłucz, a w kolejnym kroku posiekaj i dodaj do pasty. Teraz wystarczy już tylko doprawić całość solą i pieprzem wedle uznania - i gotowe! Na koniec warto jeszcze wzbogacić pastę jajeczną o świeże listki lubczyku lub bazylii, a także wiórki czerwonej cebuli. Kanapki będą się dzięki temu prezentować niezwykle kolorowo i apetycznie. Smacznego!