Karpatka pistacjowa z malinami to najlepszy majowy deser. Robię go do kawy i na specjalne okazje

Jak wyobrażasz sobie najlepszy deser na świecie z polską nutą? Karpatka pistacjowa z malinami to słodkie arcydzieło, które może zastąpić elegancki tort lub zostać podane do codziennej kawy. Przepis to bułka z masłem, jednak efekt bije na głowę wszystkie klasyczne ciasta i desery.

Tradycyjna karpatka nie robi na tobie wrażenia? Zamiast szykować babciną klasykę lub szukać fikuśnych zamienników, postaw na wersję z kremem pistacjowym i solidną porcją malina. Taka karpatka przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającej teściowej, a sąsiadki ustawią się w długiej kolejce po sekretną recepturę!

Zobacz wideo Letni, czereśniowy cobbler

Karpatka z pistacjami i malinami - słodkie arcydzieło godne najlepszych cukierni 

Wśród domowych ciast nie brakuje babcinych klasyków jak szarlotka, serniki, makowce, drożdżowe placki z owocami czy puszystych niczym chmurka biszkoptów. Tradycyjnym wypiekiem jest także karpatka, która niegdyś była nieodłącznym elementem słodkiego stołu podczas wszelakich świąt i rodzinnych spotkań. Dziś to nieco zapomniane ciasto doczekało się obłędnej wersji z malinami i puszystym niczym obłoczek kremem pistacjowym. 

Karpatka z malinami i kremem pistacjowym to cukierniczy majstersztyk, który zagościł na moim stole stosunkowo niedawno. Na szczęście zapisałam przepis ze wszystkim szczegółami, dlatego dzisiaj mogę się nim podzielić. Nie ma w nim wielkiej filozofii, wystarczy pamiętać o proporcjach i zadbać o estetyczne przekładanie wszystkich warstw. Warto jednak zwrócić uwagę na jeden szczegół i dodać do masy połowę masła, a drugą połowę zastąpić serem mascarpone - ten trik sprawi, ze krem będzie lekki i o wiele smaczniejszy. 

Przepis na udoskonaloną karpatkę. Klasyczny krem zastąpią pistacje i maliny

Składniki na ciasto: 

  • 125 ml mleka,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 125 ml wody.
  • 120 g masła.
  • łyżeczka cukru.
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Składniki na krem: 

  • litr mleka,
  • 8 żółtek,
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 300 g mascarpone,
  • laska wanilii,
  • 220 g cukru drobnego,
  • 50 g skrobi kukurydzianej,
  • 140 g skrobi ziemniaczanej,
  • 60 g cukru pudru,
  • 240 g pasty pistacjowej.

Malinowa warstwa: 

  • 750 g malin mrożonych,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżki skrobi,
  • 2 łyżki zimnej wody. 

Sposób przygotowania:

  1. Na początek połącz garnuszku mleko, wodę, cukier, sól i masło. Składniki doprowadź o wrzenia, wymieszaj i ściągnij z palnika. 
  2. W dużej misce połącz mąkę i proszek do pieczenia. Składniki suche dodaj teraz do garnka z podgrzanymi produktami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Naczynie ponownie postaw na palniku. Ciasto energicznie mieszaj, aż zacznie odrywać się od ścianek garnka. Tak przygotowane ciasto ściągnij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej. 
  4. Kolejny krok to wymieszanie jajek trzepaczką. Gdy masa będzie ładnie napowietrzona, stopniowo dodawaj ją do ostudzonego ciasta. Wszystko cały czas mieszaj.  
  5. Połowę masy ułóż do jednej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Drugą część ciasta także wyłóż na blachę, jednak tym razem przy pomocy łyżki formuj tzw. fale, które są charakterystyczne dla karpatki. 
  7. Ciasto piecz w 200 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę na 160 stopni i piecz kolejne 15 minut. Wskazówka - każdą blachę należy piec oddzielnie. 
  8. Pora na nasz owocowy akcent. Mrożone maliny umieść w garnku wraz z cukrem i podgrzewaj, aż całość się rozpadnie.
  9. Wymieszaj skrobię w odrobinie wody i dodaj do malin. Wszystkie składniki wymieszaj, następnie gotuj frużelinę, aż zgęstnieje. Owocowy mus przełóż do lodówki na około godzinę.
  10. Pora na krem. W rondelku zagotuj mleko z laską wanilii. 
  11. W misce połącz żółtka z cukrem, skrobią ziemniaczaną i kukurydzianą. Dodaj podgrzane mleko. Masę mieszaj do połączenia składników, tak by nie było w niej żadnych grudek. 
  12. Masę ponownie podgrzewaj w rondelku. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia. Najlepiej sprawdzi się godzina leżakowania w lodówce. 
  13. Do chłodnego budyniu dodaj teraz cukier i łyżka po łyżce masło. Wszystkie mieszaj trzepaczką lub mikserem. Na koniec dodaj masę pistacjową oraz mascarpone - wszystko miksuj aż powstanie puszysty krem. 
  14. Pora na składanie ciasta. Dolny blat naszego ciasta posmaruj frużeliną, na owoce wyłóż krem pistacjowy. Na koniec wszystko przykryj blatem z falami i posyp go cukrem pudrem. Karpatka jest gotowa, smacznego!
Więcej o: