Tradycyjna karpatka nie robi na tobie wrażenia? Zamiast szykować babciną klasykę lub szukać fikuśnych zamienników, postaw na wersję z kremem pistacjowym i solidną porcją malina. Taka karpatka przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającej teściowej, a sąsiadki ustawią się w długiej kolejce po sekretną recepturę!
Zobacz wideo Letni, czereśniowy cobbler
Karpatka z pistacjami i malinami - słodkie arcydzieło godne najlepszych cukierni
Wśród domowych ciast nie brakuje babcinych klasyków jak szarlotka, serniki, makowce, drożdżowe placki z owocami czy puszystych niczym chmurka biszkoptów. Tradycyjnym wypiekiem jest także karpatka, która niegdyś była nieodłącznym elementem słodkiego stołu podczas wszelakich świąt i rodzinnych spotkań. Dziś to nieco zapomniane ciasto doczekało się obłędnej wersji z malinami i puszystym niczym obłoczek kremem pistacjowym.
Karpatka z malinami i kremem pistacjowym to cukierniczy majstersztyk, który zagościł na moim stole stosunkowo niedawno. Na szczęście zapisałam przepis ze wszystkim szczegółami, dlatego dzisiaj mogę się nim podzielić. Nie ma w nim wielkiej filozofii, wystarczy pamiętać o proporcjach i zadbać o estetyczne przekładanie wszystkich warstw. Warto jednak zwrócić uwagę na jeden szczegół i dodać do masy połowę masła, a drugą połowę zastąpić serem mascarpone - ten trik sprawi, ze krem będzie lekki i o wiele smaczniejszy.
Przepis na udoskonaloną karpatkę. Klasyczny krem zastąpią pistacje i maliny
Składniki na ciasto:
- 125 ml mleka,
- 130 g mąki pszennej,
- 5 jajek w temperaturze pokojowej,
- 125 ml wody.
- 120 g masła.
- łyżeczka cukru.
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- litr mleka,
- 8 żółtek,
- 300 g masła w temperaturze pokojowej,
- 300 g mascarpone,
- laska wanilii,
- 220 g cukru drobnego,
- 50 g skrobi kukurydzianej,
- 140 g skrobi ziemniaczanej,
- 60 g cukru pudru,
- 240 g pasty pistacjowej.
Malinowa warstwa:
- 750 g malin mrożonych,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki skrobi,
- 2 łyżki zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- Na początek połącz garnuszku mleko, wodę, cukier, sól i masło. Składniki doprowadź o wrzenia, wymieszaj i ściągnij z palnika.
- W dużej misce połącz mąkę i proszek do pieczenia. Składniki suche dodaj teraz do garnka z podgrzanymi produktami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Naczynie ponownie postaw na palniku. Ciasto energicznie mieszaj, aż zacznie odrywać się od ścianek garnka. Tak przygotowane ciasto ściągnij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
- Kolejny krok to wymieszanie jajek trzepaczką. Gdy masa będzie ładnie napowietrzona, stopniowo dodawaj ją do ostudzonego ciasta. Wszystko cały czas mieszaj.
- Połowę masy ułóż do jednej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Drugą część ciasta także wyłóż na blachę, jednak tym razem przy pomocy łyżki formuj tzw. fale, które są charakterystyczne dla karpatki.
- Ciasto piecz w 200 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę na 160 stopni i piecz kolejne 15 minut. Wskazówka - każdą blachę należy piec oddzielnie.
- Pora na nasz owocowy akcent. Mrożone maliny umieść w garnku wraz z cukrem i podgrzewaj, aż całość się rozpadnie.
- Wymieszaj skrobię w odrobinie wody i dodaj do malin. Wszystkie składniki wymieszaj, następnie gotuj frużelinę, aż zgęstnieje. Owocowy mus przełóż do lodówki na około godzinę.
- Pora na krem. W rondelku zagotuj mleko z laską wanilii.
- W misce połącz żółtka z cukrem, skrobią ziemniaczaną i kukurydzianą. Dodaj podgrzane mleko. Masę mieszaj do połączenia składników, tak by nie było w niej żadnych grudek.
- Masę ponownie podgrzewaj w rondelku. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia. Najlepiej sprawdzi się godzina leżakowania w lodówce.
- Do chłodnego budyniu dodaj teraz cukier i łyżka po łyżce masło. Wszystkie mieszaj trzepaczką lub mikserem. Na koniec dodaj masę pistacjową oraz mascarpone - wszystko miksuj aż powstanie puszysty krem.
- Pora na składanie ciasta. Dolny blat naszego ciasta posmaruj frużeliną, na owoce wyłóż krem pistacjowy. Na koniec wszystko przykryj blatem z falami i posyp go cukrem pudrem. Karpatka jest gotowa, smacznego!