Szybkie ciasto z rabarbarem. W moim domu jest hitem. Wszyscy nie mogą się doczekać [PRZEPIS, ZDJĘCIA]

W tym roku sezon na rabarbar zaczął się wyjątkowo wcześnie. Pierwsze przepisy z wykorzystaniem tych kwaskowatych łodyg pewnie macie już za sobą. Ja zawsze staram się podać pierwszy pęczek rabarbaru w wyjątkowej oprawie. I wcale nie chodzi mi o jakieś wyszukane połączenia smakowe. Wręcz przeciwnie, najbardziej niezwykłe doznania zazwyczaj zapewniają nam potrawy, które darzymy sentymentem. Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką to mój rodzinny hit i doskonały przykład na to, że z kilku zwykłych składników można wyczarować niezwykły deser.

Ciasta ucierane to jedne z najprostszych i najszybszych ciast. Tradycyjnie wykonywało się je ręcznie - ucierając składniki w makutrze przy pomocy drewnianej pałki. Dziś większość pracy wykonuje za nas mikser, więc przygotowanie idzie naprawdę ekspresowo. Szybkość i prostota wykonania sprawiają, że jest to idealny wypiek w awaryjnych sytuacjach, np. kiedy pojawiają się niezapowiedziani goście. Tym bardziej, że ciasta ucierane bazują na samych podstawowych składnikach, które większość z was zapewne ma w domu.

Zobacz wideo Zobacz też, jak zrobić inne letnie ciasto. Oto galette z truskawkami

Jak zrobić ciasto ucierane?

Do wykonania przepisu potrzebujecie tylko jajek, cukru, mąki, proszku do pieczenia oraz masła. Cały sekret tkwi w odpowiedniej kolejności ucierania składników. Należy też zadbać o to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jeśli przechowujecie jajka w lodówce to, zanim weźmiecie się do pracy, wrzućcie je na 10 minut do ciepłej wody.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Zaczynamy od porządnego utarcia jajek z cukrem, aż do otrzymania jasnej, gęstej i puszystej masy. Jest to najdłuższy etap, zajmuje nawet do 10 minut. Nie obawiajcie się tak długiego miksowania - piany na całych jajkach nie da się "przebić".

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Na koniec, nie przerywając miksowania, wlewamy roztopione i ostudzone masło.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Kiedy ostatnie smugi masła znikną z powierzchni ciasta, wyłączamy mikser i przekładamy ciasto na blachę. Proporcje podane w przepisie wystarczają na tortownicę o średnicy 22 cm. Możecie też wykorzystać prostokątną blaszkę o wymiarach 20x30 cm. Wybraną blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.

Rabarbar – najsmaczniejszy owoc wśród warzyw. Jak zrobić ciasto z rabarbarem?

Ciasta ucierane są dość słodkie, dlatego idealnie komponują się z kwaskowatymi owocami. Możesz wykorzystać dowolne, sezonowe owoce, ale moim zdaniem, prawidłowy wybór jest tylko jeden – rabarbar. Co ciekawe, choć w kuchni stosujemy rabarbar tak jak owoce, to jest zaliczany do warzyw. Zupełnie nie przeszkadza to jednak w wykonaniu tego ciasta, a dodatkowo z czystym sumieniem można go zaliczyć na poczet dziennej porcji warzyw.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Do ciasta ucieranego wykorzystuję 3-4 łodygi rabarbaru. Wystarczy je pokroić w 1 cm kawałki i rozłożyć na cieście. Nie ma potrzeby obtaczać ich w cukrze lub mące ziemniaczanej. Nie trzeba też obierać łodyg rabarbaru z włóknistej skórki - jej łykowatość zniknie po upieczeniu. Ponadto to właśnie skórce zawdzięczamy piękny, różowy kolor, który po podgrzaniu staje się jeszcze bardziej intensywny.

Ucierane ciasto z rabarbarem. Podstawowy przepis na kruszonkę

Idealnym zwieńczeniem ciasta z rabarbarem jest chrupiąca kruszonka. Najbardziej powszechny przepis na kruszonkę zakłada użycie składników - mąki, cukru oraz masła - w proporcji 2:1:1. Składniki należy rozcierać w palcach do momentu, aż połączą się w grudki ciasta.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Kruszonka przygotowana z podanych proporcji wychodzi naprawdę mocno chrupiąca i swoją strukturą doskonale uzupełnia miękkie, lekko gąbczaste ciasto. Jeśli wolisz delikatniejszą kruszonkę, to dodaj odrobinę więcej masła, a drobny cukier zamień na cukier puder.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Ucierano ciasto z rabarbarem. Zamienniki składników

Ten tradycyjny przepis na ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką nie poddaje się wielu modyfikacjom. Zachowując podane poniżej proporcje, można zmienić jedynie rodzaj mąki oraz cukru. Zarówno do ciasta ucieranego, jaki i do kruszonki można wykorzystać jasną mąkę orkiszową. W obu przypadkach można też użyć drobnego brązowego cukru lub cukru pudru.

Ciasto ucierane. Najczęstsze błędy

  • Zakalec

Aby uniknąć zakalca, zadbaj o to, by wszystkie składniki ciasta były w temperaturze pokojowej. Nie skracaj też czasu wypieku, nawet kiedy wierzch ciasta szybciej się zarumieni. W takiej sytuacji lepiej przykryć wierzch ciasta folią, aby uniknąć przypalenia i kontynuować pieczenie zgodnie ze wskazanym czasem. Ciasta ucierane zawierają dużo tłuszczu i są dość ciężkie. Potrzeba sporo czasu, żeby środek ciasta był odpowiednio upieczony.

  • Temperatura

Ciasta ucierane nie lubią też nagłych zmian temperatury. Postaraj się nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, jeśli nie jest to konieczne. Po zakończeniu pieczenia pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Ciasto ucierane. Przechowywanie

Ciasto ucierane przechowuj w lodówce lub chłodnej spiżarni do 3-4 dni. Aby nie wysychało, włóż je do pojemnika lub owiń folią spożywczą.

Przepis na ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

  • Liczba porcji: 10-12
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas pieczenia: 50 minut

Składniki na ucierane ciasto z rabarbarem:

  • 4 jajka,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 300 g uniwersalnej mąki pszennej (2 szklanki),
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 3 łodygi rabarbaru.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g uniwersalnej mąki pszennej,
  • 50 g zimnego masła,
  • 50 g drobnego cukru.

Dodatkowo:

  • Tortownica o średnicy 22 cm lub prostokątna blacha o wymiarach 20x30 cm.
embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Ciasto z rabarbarem i kruszonką. Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i zacznij od przygotowania kruszonki. Mąkę, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło umieść w miseczce. Połącz wszystkie składniki, rozcierając je między palcami, aż zaczną powstawać grudki ciasta. Gotową kruszonkę schowaj do lodówki.
  2. Utrzyj ciasto. W niewielkim rondelku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. W mikserze zmiksuj na jasną i bardzo puszystą masę jajka z cukrem. Może to zająć nawet około 10 minut.
  3. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj mikserem. Nadal miksując (na wolnych obrotach), wlej roztopione masło i ucieraj masę do połączenia składników.
  4. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni.
  5. Rabarbar pokrój na niewielkie kawałki i rozłóż na cieście, a wierch posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
  6. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut, aż ciasto pięknie wyrośnie, a kruszonka się zarumieni. Najlepiej ostudź w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Spodobał ci się ten przepis na ciasto z rabarbarem? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.

Jak często pieczesz ciasta?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.