Ta sałatka detronizuje ziemniaczaną klasykę na grilla. Dodaje do warzyw ser z Cypru i wychodzą delicje

Marzysz o doskonałej, wiosennej sałatce? Zamiast po raz kolejny szykować na grilla ziemniaczaną klasykę lub nudny miks warzyw ze sklepowym sosem winegret, postaw na szalone połączenie z cypryjskim serem. Tego smaku nie da się podrobić, a co ciekawe pasuje idealnie do dań wege i mięsnych specjałów.

Koniec z nudnymi sałatkami i oklepanymi dodatkami na grilla. Połączenie tych smaków na długo zostanie zapamiętane przez twoich gości, a co ciekawe każdy poprosi o solidną dokładkę. Wszystko za sprawą duetu zieleniny i sera prosto z Cypru. Składniki wystarczy zapiec, wymieszać i gotowe! 

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Elegancka sałatka na każdą okazję. Tak podane halloumi pokocha nawet największy miłośnik mięsa

Nie tylko mizerią i zasmażaną, młodą kapustą człowiek żyje! Do majowego menu warto włączyć także zielony miks, który smakuje jak z najlepszej restauracji. Wszystko za sprawą podpieczonego sera, chrupiącej ciecierzycy i zielonego warzywa, które idealnie komponuje się z nieco pikantną rukolą i delikatnym sosem.

Sałatka, o której mowa to połączenie cukinii i obłędnego sera halloumi. To jednak nie koniec smakowitych dodatków - na liście składników znajdziemy także płatki chilli, oliwę, pestki z granatu, a nawet odrobinę miodu. Wcześniej jednak trzeba podzielić pracę na dwa etapy - najpierw wszystko pieczemy, a później łączymy z chłodnymi składnikami. Takie połączenie to uczta dla wszystkich zmysłów i kolorowe danie, po które sięgnie każdy podczas rodzinnego spotkania pod chmurką.

Sałatka idealna na grilla - połącz halloumi z cukinią, ten smak zapamiętasz na długo

Składniki: 

  • 200 g sera halloumi,
  • 400 g ciecierzycy z puszki,
  • garść rukoli,
  • cukinia,
  • pestki z jednego granatu,
  • sól,
  • płatki chilli,
  • oliwa,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżka miodu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia. 
  2. Następnie pokrój w średniej grubości plastry cukinię. 
  3. Cukinię przełóż na blachę razem z ciecierzycą oraz pokrojonym na mniejsze kawałki halloumi. 
  4. Składniki skrop oliwą i dopraw płatkami chilli. 
  5. Kolorowe trio zapiekaj w 220 stopniach przez około 20 minut. 
  6. Po tym czasie składniki nieco przestudź. 
  7. Do dużej miski przełóż rukolę, pestki granatu i zapieczone produkty. Wszystko delikatnie wymieszaj, a na koniec dopraw solą oraz zalej dressingiem zrobionym z soku z cytryny, oliwy i miodu. 
  8. Tak przygotowana sałatka idealnie pasuje do dań z grilla, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by był to zdrowy i lekki lunch czy dodatek do obiadu. Smacznego!
Więcej o: