Koniec z nudnymi sałatkami i oklepanymi dodatkami na grilla. Połączenie tych smaków na długo zostanie zapamiętane przez twoich gości, a co ciekawe każdy poprosi o solidną dokładkę. Wszystko za sprawą duetu zieleniny i sera prosto z Cypru. Składniki wystarczy zapiec, wymieszać i gotowe!
Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego
Elegancka sałatka na każdą okazję. Tak podane halloumi pokocha nawet największy miłośnik mięsa
Nie tylko mizerią i zasmażaną, młodą kapustą człowiek żyje! Do majowego menu warto włączyć także zielony miks, który smakuje jak z najlepszej restauracji. Wszystko za sprawą podpieczonego sera, chrupiącej ciecierzycy i zielonego warzywa, które idealnie komponuje się z nieco pikantną rukolą i delikatnym sosem.
Sałatka, o której mowa to połączenie cukinii i obłędnego sera halloumi. To jednak nie koniec smakowitych dodatków - na liście składników znajdziemy także płatki chilli, oliwę, pestki z granatu, a nawet odrobinę miodu. Wcześniej jednak trzeba podzielić pracę na dwa etapy - najpierw wszystko pieczemy, a później łączymy z chłodnymi składnikami. Takie połączenie to uczta dla wszystkich zmysłów i kolorowe danie, po które sięgnie każdy podczas rodzinnego spotkania pod chmurką.
Sałatka idealna na grilla - połącz halloumi z cukinią, ten smak zapamiętasz na długo
Składniki:
- 200 g sera halloumi,
- 400 g ciecierzycy z puszki,
- garść rukoli,
- cukinia,
- pestki z jednego granatu,
- sól,
- płatki chilli,
- oliwa,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia.
- Następnie pokrój w średniej grubości plastry cukinię.
- Cukinię przełóż na blachę razem z ciecierzycą oraz pokrojonym na mniejsze kawałki halloumi.
- Składniki skrop oliwą i dopraw płatkami chilli.
- Kolorowe trio zapiekaj w 220 stopniach przez około 20 minut.
- Po tym czasie składniki nieco przestudź.
- Do dużej miski przełóż rukolę, pestki granatu i zapieczone produkty. Wszystko delikatnie wymieszaj, a na koniec dopraw solą oraz zalej dressingiem zrobionym z soku z cytryny, oliwy i miodu.
- Tak przygotowana sałatka idealnie pasuje do dań z grilla, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by był to zdrowy i lekki lunch czy dodatek do obiadu. Smacznego!