5 składników, a jest lepsza od pomidorów w śmietanie i mizerii. Zrobisz ją w kilka minut

Obiad musi się składać z kilku elementów. Przede wszystkim ważne jest mięso, a zaraz za nim dodatki. Takim dodatkiem są oczywiście sałatki i surówki, które za każdym razem robimy. Zazwyczaj sięgamy po najbardziej klasyczne propozycje, czyli mizerią i pomidory w śmietanie. Chcę jednak pokazać, że oprócz tych dwóch sałatek można zrobić coś innego.

Przyrządzając obiad głowimy się, co takiego zrobić, by każdy był zadowolony z podanego smaku. Gdy już wiemy, co będzie głównym elementem, warto jest także zastanowić się, jakie dodatki zaserwować. Mamy do wyboru wielką gamę produktów, na przykład ziemniaki, kasze i ryż. Jednak to nie wszystko i oprócz tych elementów ważne jest także wykończenie w postaci surówki lub sałatki. Następnym razem, gdy będziesz chciał zrobić posiłek, od razu sięgnij po poniższy przepis.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Sałatka z marchewki, którą chcemy dziś przedstawić, jest bardzo prosta w wykonaniu i nie potrzebujesz do niej wielu produktów. Wystarczy, że będziesz mieć pięć składników, które domyślam się, że i tak znajdują się w twojej kuchni. Głównym składnikiem jest oczywiście marchewka, a zaraz za nią ugotowane na twardo jajka. Nie dodaje się do niej cebuli, a wyrazisty smak to zasługa czosnku. Całość wykończona jest kwaśną śmietaną, a dla smaku posypana jest solą. 

Przepis na ekspresową sałatkę z marchewki

Składniki

  • 4 duże marchewki,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest włożenie jajek do rondelka i zalanie je wodą. Następnie ustaw je na średnim ogniu i ugotuj na twardo. Gdy będą gotowe, ostudź je, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Marchew i czosnek także obierz. Marchew zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki umieść w jednej większej misce.
  3. Dodaj do nich odrobinę soli, a także wlej śmietanę. Energicznie wymieszaj do połączenia. W razie potrzeby dopraw całość niewielką ilością pieprzu. Do sałatki możesz również dodać posiekany koperek.
Jaką sałatkę podajesz do obiadu?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.