Oprócz mnie nikt nie robi tak gołąbków. Mięso mielone zamieniłam na to, a babcia nie mogła uwierzyć

Gołąbki to bardzo tradycyjne danie i rzadko kiedy ktoś ma nawet odwagę, by zmienić ich skład. Ja to zrobiłam i nie żałuję, bo dzięki temu poznałam ich nową wersję, która bardziej przypadła mi do gustu. Zamieniłam mięso na inny składnik, a gdy podałam to rodzinie, złapali się za głowę i nie mogli uwierzyć.

Gołąbki to bardzo czasochłonne i wymagające danie, ale chyba każdy z nas wie, że ich smak jest tego warty. W moim domu zawsze trzymano się jednego przepisu i od lat nikt nigdy go nie zmienił. Postanowiłam być pierwsza i tym sposobem stworzyłam nowe danie, które przebija smakiem klasyka. Przy pierwszym kęsie moi bliscy nie byli do niego pozytywnie nastawieni, ale im dłużej smakowali tego gołąbka, to mówili, że jest naprawdę pyszny.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Zamiast mięsa mielonego, które zawsze pojawia się w gołąbkach, użyłam pieczarek. To właśnie ta zamiana sprawiła, że danie to nabrało nowego smaku. Jest to potrawa, którą warto zrobić. Jest również idealną alternatywą dla tych, którzy wykluczyli ze swojej diety mięso. 

Przepis na gołąbki bez mięsa

Składniki

  • 500 g białego ryżu,
  • 500 g pieczarek,
  • 500 ml bulionu,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • masło do smażenia,
  • główka kapusty,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę, dosyp soli i wlej odrobinę oleju. Dzięki temu, że w wodzie znajduje się tłuszcz, liście kapusty będą lepiej odchodzić.
  2. Z kapusty wytnij głąb i wsadź ją do garnka. Pamiętaj, aby umiejscowić ją otworem do dna. Przykryj pokrywką i gotuj około 10 minut.
  3. Po tym czasie odwróć warzywo do góry otworem i wyjmij odchodzące, miękkie liście.
  4. Z ugotowanych liści delikatnie wytnij twardsze miejsca i pozostaw je do przestygnięcia.
  5. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na odrobinie masła. Pieczarki dokładnie przemyj, posiekaj je na cienkie plastry lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przygotowane grzyby dorzuć do cebuli i smaż przez kilka minut.
  6. Ryż ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Dorzuć do niego również ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli lubisz, możesz także dorzucić kostkę rosołową.
  7. Ugotowany ryż pozostaw do wystudzenia. Następnie dodaj do niego grzyby wraz z cebulką. Dopraw wszystko solą, pieprzem i obiema paprykami, dokładnie wymieszaj.
  8. Teraz czas na robienie gołąbków. Farsz umieść na liściu i dokładnie zawiń.
  9. Po przygotowaniu gołąbków ugotuj je. Na dno garnka umieść liście z wyciętego głąba i skrawki z kapusty. Na tak wyłożonym dnie umieść gołąbki. Zalej wszystko bulionem i dolej wodę. Na górę umieść kilka liści kapusty.
  10. Gołąbki gotuj przez około 2 godziny. Podawaj polane sosem pomidorowym.
Jadłeś kiedyś gołąbki bez mięsa?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.