Wiosna to idealny czas na to, by wykorzystać najlepsze składniki i stworzyć z nich najsmaczniejsze potrawy. Ja również to wykorzystuję i zawsze zajadam się najlepszymi smakami. Tym razem postanowiłam stworzyć zupę, która stała się hitem w moim domu. Teraz jemy ją co kilka dni.
Fot. Shutterstock, Ivan Mateev
REKLAMA
REKLAMA
Zupa selerowa, o której jest mowa, na pierwszy rzut oka może wydawać się bardzo skromna. W rzeczywistości jednak staje się prawdziwą gwiazdą kuchni. Jej delikatny smak, sprawia, że jest to danie cenione przez wszystkich, nawet niejadków.
REKLAMA
Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora
Przygotowanie zupy selerowej nie wymaga wielu skomplikowanych składników ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. To właśnie sprawia, że jest doskonałym wyborem zarówno dla doświadczonych kucharzy, jak i początkujących. Do jej zrobienia potrzebujesz produktów, które pewnie masz już w lodówce i kuchni. Najlepiej nie zwlekać z jej zrobieniem i polecam wykonać ją jeszcze w tym tygodniu.
Przepis na zupę krem z selera
Składniki
1 l bulionu,
500 g selera,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 ziemniaki,
120 ml śmietanki kremówki,
2 łyżki masła,
sól i pieprz do smaku,
250 g groszku ptysiowego,
posiekana natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj na złoty kolor.
Dodaj pokrojonego w kostkę selera i ziemniaki. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Do garnka wlej bulion. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie odstaw zupę do lekkiego wystudzenia.
Chłodniejszą zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Następnie wlej śmietankę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.