• Link został skopiowany

Wiosną zawsze gotuję tę zupę. Posypuję ją tym chrupiącym dodatkiem i jest lepsza od krupniku

Wiosna to idealny czas na to, by wykorzystać najlepsze składniki i stworzyć z nich najsmaczniejsze potrawy. Ja również to wykorzystuję i zawsze zajadam się najlepszymi smakami. Tym razem postanowiłam stworzyć zupę, która stała się hitem w moim domu. Teraz jemy ją co kilka dni.
Zupa z selera
Fot. Shutterstock, Ivan Mateev

Zupa selerowa, o której jest mowa,  na pierwszy rzut oka może wydawać się bardzo skromna. W rzeczywistości jednak staje się prawdziwą gwiazdą kuchni. Jej delikatny smak, sprawia, że jest to danie cenione przez wszystkich, nawet niejadków.

Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora

Przygotowanie zupy selerowej nie wymaga wielu skomplikowanych składników ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. To właśnie sprawia, że jest doskonałym wyborem zarówno dla doświadczonych kucharzy, jak i początkujących. Do jej zrobienia potrzebujesz produktów, które pewnie masz już w lodówce i kuchni. Najlepiej nie zwlekać z jej zrobieniem i polecam wykonać ją jeszcze w tym tygodniu.

Przepis na zupę krem z selera

Składniki

  • 1 l bulionu,
  • 500 g selera,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • 120 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 250 g groszku ptysiowego,
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj na złoty kolor.
  2. Dodaj pokrojonego w kostkę selera i ziemniaki. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Do garnka wlej bulion. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie odstaw zupę do lekkiego wystudzenia.
  4. Chłodniejszą zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Następnie wlej śmietankę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawaj zupę gorącą, udekorowaną posiekaną natką pietruszki i obsypaną groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Więcej o: