-
Haps
-
Jak przygotować
- Najłatwiejszy przepis na obiad, czyli zupa, której nie da się nie lubić. Z tym przepisem wyjdzie jak z restauracji
Najłatwiejszy przepis na obiad, czyli zupa, której nie da się nie lubić. Z tym przepisem wyjdzie najlepsza
Polacy uwielbiają zupy i istnieją takie przepisy, których nie da się nie lubić. Listę otwiera - a jakże, zupa pomidorowa, ale jest jeszcze jedna zupa, której nie da się nie lubić. Jest łatwa, szybka i naprawdę pyszna, a podana z grzankami lub chipsami z boczku to kulinarne objawienie. Idealna na obiad codzienny oraz jako popisowe danie podczas ważniejszych uroczystości.
Zupa kalafiorowa to zdecydowanie obiad na medal. Jest łatwa, szybka (o ile masz pod ręką rosół lub bulion) i przede wszystkim pyszna. Może się wydawać, że to taki obiadowy zwyklaczek - nic bardziej mylnego. Z tym przepisem zupa kalafiorowa wyjdzie mistrzowska, a na talerzu będzie prezentowała się apetyczne i elegancko. W kilka chwil przygotujesz obiad, który smakuje i wygląda jak z najlepszej restauracji.
Zupa kalafiorowa - szybki obiad na każdą okazję
Składniki:
- ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
- 1 kalafior,
- 4-5 ziemniaków,
- 2 niewielkie marchewki,
- 2 żółtka (opcjonalnie, ja bardzo lubię),
- 2-3 ząbki czosnku,
- posiekany koperek,
- ok. 70 g serka topionego o smaku śmietankowym (opcjonalnie),
- śmietana 18 proc.
- sól, pieprz, odrobina curry,
- masło.
Zupa kalafiorowa - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starta marchewkę i całość chwile podsmażaj.
- Kiedy ziemniaki się zezłocą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
- Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól i dodaj pieprz oraz curry. Na tym etapie możesz dodać również serek topiony.
- Kiedy kalafior i reszta warzyw będzie już miękka, dodaj zahartowaną śmietankę. Śmietanę zahartuj z roztrzepanym żółtkiem i gotuj jeszcze kilka minut. Następnie całość zblenduj blenderem ręcznym.
Taką zupę koniecznie podawaj z grzankami ziołowymi lub chipsami z boczku albo surowej, dojrzewającej szynki, na przykład prosciutto crudo lub szynką szwarcwaldzką. Możesz podawać także z ulubionymi pestakmi - szczególnie dobrze smakują nasiona słonecznika podprażone na suchej patelni.