Nakładem Wydawnictwa Wielka Litera ukazała się książka Maxa La Manny "I gotowe! Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege". Co ciekawe, pozycja zdobyła w ubiegłym roku nagrodę dla najlepszej wegańskiej książki kucharskiej na świecie przyznawanej przez Gourmand World Cookbook Awards. Dzięki uprzejmości wydawnictwa publikujemy jeden z przepisów Maxa La Manny.
Max La Manna, uznany jest za jednego z 30 najlepszych szefów kuchni zmieniających przyszłość żywności według magazynu VegNews. W jego książce znajdziecie wiele ciekawych propozycji. Oto receptura, dzięki której przygotujecie pyszne buraczane bucatini.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak Matteo Brunetti radzi sobie z hejtem?
Przepis na buraczane bucatini
W tym kremowym, pełnym energii daniu buraki nadają makaronowi zaskakującej i majestatycznej rubinowej barwy. To wystarczy, aby przekonać każdego, jak niesamowitym warzywem jest burak. Ten sos możesz dodać do wszystkiego - sałatek, pizzy i makaronu. Potrzebne składniki to:
380 g makaronu bucatini, spaghetti lub linguini
40 g pokruszonej fety do dekoracji
Sos buraczany:
1 duży burak, łącznie z łodygą i liśćmi
1 łyżka oliwy
1 posiekana cebula
2 drobno posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka posiekanych łodyżek natki pietruszki
1 łyżka posiekanych łodyżek bazylii i trochę liści bazylii do dekoracji
4 łyżki płatków drożdżowych
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
70 ml mleka owsianego
Chrupiąca posypka czosnkowa:
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku, starty na tarce lub pokrojony w cienkie plasterki
50 g okruchów chleba/grubo tartej bułki (przygotowanych w domu z czerstwego pieczywa lub zakupionych w sklepie)
Wskazówki: W razie potrzeby użyj bezglutenowego makaronu i bezglutenowego pieczywa. Pozostałości makaronu z sosem i czosnkową posypkę przechowuj oddzielnie.
Sposób przygotowania
Sos buraczany: doprowadź wodę w garnku do wrzenia, włóż do niej całego buraka i gotuj przez 10–15 minut albo do miękkości. Odcedź i odstaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie pokrój na ćwiartki.
W tym czasie postaw na średnim ogniu patelnię z nieprzywierającą powłoką, podgrzej na niej oliwę i smaż przez 3–5 minut cebulę, czosnek oraz posiekane łodyżki natki pietruszki i bazylii, dopóki nie zmiękną i nie nabiorą aromatu. Zdejmij patelnię z palnika, ale nie myj jej jeszcze.
Włóż buraka do malaksera lub blendera, dodaj duszoną cebulę i czosnek z ziołami oraz płatki drożdżowe, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksuj pulsacyjnie przez 1 minutę, a następnie dolej mleka owsianego. Miksuj na wysokich obrotach na gładką masę, jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodawaj po łyżeczce mleka, aby uzyskać właściwą konsystencję.
Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj makaron i ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedź, zachowując 4–5 łyżek wody z gotowania.
W tym czasie przygotuj chrupiącą czosnkową chlebową posypkę. Na osobnej patelni umieszczonej na średnim ogniu podgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż minutę, aż się lekko zrumieni. Dodaj okruchy chleba lub grubo tartą bułkę i podgrzewaj, często mieszając, aż zbrązowieją i nabiorą aromatu (2–3 minuty). Zdejmij z ognia i odstaw.
Na tej samej patelni połącz ugotowany makaron z sosem buraczanym i podgrzewaj przez 2 minuty na średnim ogniu, dokładnie mieszając. Jeśli sos zacznie zanadto gęstnieć, dodaj odrobinę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
Podawaj makaron w miskach lub na talerzach, udekorowany grubo rwanymi liśćmi bazylii, pokruszoną fetą i chrupiącą czosnkową posypką.
***
Max La Manna – szef kuchni i działacz społeczny, którego swobodne podejście do gotowania przyciągnęło ponad 1,4 miliona widzów na jego kontach w mediach społecznościowych (oficjalna strona, Facebook, Instagram, Youtube, Tiktok). Był gospodarzem serialu BBC Earth Regeneration Food, występował jako gość w BBC Breakfast opowiadającym o ograniczaniu marnowania żywności w domu. Regularnie gotuje na żywo w BBC Saturday Kitchen.