Szybki obiad we włoskim stylu, który zachwyci twoich bliskich. Zrobisz w 15 minut

Nakładem Wydawnictwa Wielka Litera ukazała się książka Maxa La Manny "I gotowe! Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege". Co ciekawe, pozycja zdobyła w ubiegłym roku nagrodę dla najlepszej wegańskiej książki kucharskiej na świecie przyznawanej przez Gourmand World Cookbook Awards. Dzięki uprzejmości wydawnictwa publikujemy jeden z przepisów Maxa La Manny.

Max La Manna, uznany jest za jednego z 30 najlepszych szefów kuchni zmieniających przyszłość żywności według magazynu VegNews. W jego książce znajdziecie wiele ciekawych propozycji. Oto receptura, dzięki której przygotujecie pyszne buraczane bucatini. 

Zobacz wideo Jak Matteo Brunetti radzi sobie z hejtem?

Przepis na buraczane bucatini

W tym kremowym, pełnym energii daniu buraki nadają makaronowi zaskakującej i majestatycznej rubinowej barwy. To wystarczy, aby przekonać każdego, jak niesamowitym warzywem jest burak. Ten sos możesz dodać do wszystkiego - sałatek, pizzy i makaronu. Potrzebne składniki to:

  • 380 g makaronu bucatini, spaghetti lub linguini
  • 40 g pokruszonej fety do dekoracji

Sos buraczany:

  • 1 duży burak, łącznie z łodygą i liśćmi
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 2 drobno posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanych łodyżek natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych łodyżek bazylii i trochę liści bazylii do dekoracji
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 70 ml mleka owsianego

Chrupiąca posypka czosnkowa:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce lub pokrojony w cienkie plasterki
  • 50 g okruchów chleba/grubo tartej bułki (przygotowanych w domu z czerstwego pieczywa lub zakupionych w sklepie)

Wskazówki: W razie potrzeby użyj bezglutenowego makaronu i bezglutenowego pieczywa. Pozostałości makaronu z sosem i czosnkową posypkę przechowuj oddzielnie.

Materiały prasowe
Materiały prasowe Wydawnictwo Wielka Litera

Sposób przygotowania 

  1. Sos buraczany: doprowadź wodę w garnku do wrzenia, włóż do niej całego buraka i gotuj przez 10–15 minut albo do miękkości. Odcedź i odstaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie pokrój na ćwiartki.
  2. W tym czasie postaw na średnim ogniu patelnię z nieprzywierającą powłoką, podgrzej na niej oliwę i smaż przez 3–5 minut cebulę, czosnek oraz posiekane łodyżki natki pietruszki i bazylii, dopóki nie zmiękną i nie nabiorą aromatu. Zdejmij patelnię z palnika, ale nie myj jej jeszcze.
  3. Włóż buraka do malaksera lub blendera, dodaj duszoną cebulę i czosnek z ziołami oraz płatki drożdżowe, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksuj pulsacyjnie przez 1 minutę, a następnie dolej mleka owsianego. Miksuj na wysokich obrotach na gładką masę, jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodawaj po łyżeczce mleka, aby uzyskać właściwą konsystencję.
  4.  Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj makaron i ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedź, zachowując 4–5 łyżek wody z gotowania.
  5. W tym czasie przygotuj chrupiącą czosnkową chlebową posypkę. Na osobnej patelni umieszczonej na średnim ogniu podgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż minutę, aż się lekko zrumieni. Dodaj okruchy chleba lub grubo tartą bułkę i podgrzewaj, często mieszając, aż zbrązowieją i nabiorą aromatu (2–3 minuty). Zdejmij z ognia i odstaw.
  6. Na tej samej patelni połącz ugotowany makaron z sosem buraczanym i podgrzewaj przez 2 minuty na średnim ogniu, dokładnie mieszając. Jeśli sos zacznie zanadto gęstnieć, dodaj odrobinę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
  7. Podawaj makaron w miskach lub na talerzach, udekorowany grubo rwanymi liśćmi bazylii, pokruszoną fetą i chrupiącą czosnkową posypką.
Przepis na buraczane bucatini
Przepis na buraczane bucatini materiały prasowe

***

Max La Manna – szef kuchni i działacz społeczny, którego swobodne podejście do gotowania przyciągnęło ponad 1,4 miliona widzów na jego kontach w mediach społecznościowych (oficjalna strona, Facebook, Instagram, Youtube, Tiktok). Był gospodarzem serialu BBC Earth Regeneration Food, występował jako gość w BBC Breakfast opowiadającym o ograniczaniu marnowania żywności w domu. Regularnie gotuje na żywo w BBC Saturday Kitchen.

Więcej o: