Przepis na ogórki małosolne babci. Proporcje soli są ważne, ale dwa składniki dodają smaku

Ogórki małosolne to chyba najlepsza rzecz, jaką może ofiarować nam lato. Przepis nikomu nie powinien sprawiać problemu, ale pewnie większość zastanawia się, jak zrobić je perfekcyjnie. Nie jest niczym nowym, że podstawą idealnego smaku ogórków małosolnych, jest właśnie sól, ale babcia dodawała jeszcze dwa nietypowe składniki. Dzięki temu ogórki były perfekcyjne i robiły się dużo szybciej.

Przepis na ogórki małosolne jest bardzo łatwy i chyba nikomu nie sprawi problemu. Jednak zawsze warto podążać za radami babć i innych doświadczonych kulinarnie osób. Moja babcia robiła najlepsze małosolne ogórki na świecie, a to dzięki konkretnym proporcjom i dwóm dodatkom. Chodzi o liście porzeczki oraz skórkę od chleba na zakwasie - to nie tylko wpływało na smak, lecz także na szybkość przygotowania. Dzięki temu ogórki małosolne były już gotowe po dwóch dniach. 

Zobacz wideo

Ogórki małosolne. Przepis, którego nauczyła mnie babcia

Składniki:

  • ok. 1 kg niewielkich gruntowych ogórków,
  • solanka (nie wiem, ile będzie potrzeba, przyjmijmy więc, że zużyjesz 3 litry. Na jeden litr wody zawsze przypada jedna łyżka soli),
  • 15 cm korzenia chrzanu pokrojonego na kawałki,
  • 5 zgniecionych ząbków czosnku,
  • 3 gałązki kopru z baldachem,
  • kilka listków czarnej porzeczki,
  • kawałek skórki od chleba na zakwasie. 

Jak zrobić ogórki małosolne? Sposób wykonania:

  1. Ogórki włóż do miski z zimną wodą i namocz je, a następnie dokładnie umyj i odetnij końcówki. Możesz również zrobić niewielkie nacięcie wzdłuż każdego ogórka, dzięki temu szybciej będą gotowe.
  2. Przygotuj solankę. W trzech litrach wody rozpuść trzy łyżki soli, zagotuj i pozostaw, by solanka ostygła.
  3. Na dno dużego słoja lub kamionki włóż zgniecione ząbki czosnku, kawałki chrzanu i liście porzeczki, . Następnie dodaj ogórki oraz skórkę od chleba i zalej zalewą tak, by przykrywała ogórki w całości.
  4. Na wierzchu słoja połóż gałązki kopru, słoik przykryj gazą, a jeśli używasz kamionki, otwór dodatkowo możesz obciążyć np. talerzem i słoikiem wody.

Tak przygotowane ogórki małosolne odłóż na 2-3 dni w miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. Po dwóch dniach możesz już ich spróbować. Jeśli uważasz, że potrzebują jeszcze więcej "mocy", daj im jeszcze trochę czasu.

Lubisz ogórki małosolne?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.