Szybka fasolka po bretońsku? Przepis zdradziła mi babcia. Zawsze dodaję to do pomidorów

Daniem, do którego wiele osób ma ogromny sentyment, jest bez wątpienia fasolka po bretońsku. Przepis podstawowy to kiełbasa, fasola i pomidory, warto jednak nie pomijać kilku dodatków, dzięki którym jest jeszcze smaczniejsza. Co dodać do fasolki po bretońsku, żeby była dobra i gęsta?

Fasolka po bretońsku na obiad to danie, które wielu kojarzy się z barami mlecznymi. Wbrew pozorom, choć nazwa może sugerować co innego, nie ma jednak nic wspólnego z Francją, a jest potrawą w 100 procentach polską. Zdradzamy patent, abywyszła gęsta i pyszna. 

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Co dodać do fasolki po bretońsku, żeby była dobra i szybko się ugotowała? Zwróć uwagę na namaczanie

Najlepsza fasolka po bretońsku wychodzi z gotowanej fasoli, wcześniej jednak musisz wygospodarować co najmniej 12 godzin na namoczenie ziaren. Te zalej zimną wodą z dodatkiem odrobiny sody oczyszczonej i odstaw na 12 godzin. Namaczanie możesz przyspieszyć, zalewając fasolę gorącą wodą. Wtedy wystarczy ok. 4-5 godzin. Po co dodawać sodę? Ta przyspieszy rozpad związków, które odpowiedzialne są za "rewolucje" po zjedzeniu warzyw strączkowych, a przy tym sprawia, że fasola szybciej mięknie podczas gotowania.

Fasolka po bretońsku. Przepis prosty i przepyszny. Z tym trikiem będzie idealnie gęsta

Co robić, żeby fasolka była gęsta? Najprostszym rozwiązaniem jest gotowanie jej, dopóki nadmiar wody nie odparuje, nie zawsze jednak mamy na to czas. Sekretem jest dodanie pod koniec odrobiny... skrobi ziemniaczanej. Łyżkę rozpuść w porcji pomidorowej zalewy z fasolki, wymieszaj, by pozbyć się grudek, i wlej do garnka. Czego będziesz potrzebować?

  • 400 g fasoli, najlepiej Piękny Jaś, lub 2 puszki białej fasoli,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 200 g kiełbasy,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml passaty pomidorowej (lub puszka krojonych pomidorów i 3 łyżki koncentratu) i łyżka ketchupu,
  • przyprawy: cząber, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku Fasolka po bretońsku, Fot. Jogy Abraham / iStock

Namoczoną fasolę odcedź i przepłucz, by usunąć resztki sody. Zalej litrem wody, wrzuć 1 liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Gotuj do miękkości przez ok. godzinę lub półtorej, po 30 minutach dodaj łyżeczkę soli. Gdy fasola się gotuje, pokrój boczek i kiełbasę w kostkę. Podsmaż na patelni z kilkoma kroplami oleju (boczek wytopi tłuszcz w trakcie smażenia). Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek posiekaj drobno.

Jeśli wybierasz fasolkę z puszki, przelej ją do naczynia razem z zalewą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, ale pomiń sól. Podgrzej. Do ugotowanej lub podgrzanej fasolki dodaj podsmażony boczek z kiełbasą. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, gdy się zeszkli, dodaj też czosnek. Przełóż do garnka. Wszystko zalej passatą pomidorową, ketchupem oraz pozostałymi przyprawami: płaską łyżką majeranku i płaską łyżką cząbru. Dodaj pieprz. Gotuj przez 10-15 minut, aż zupa zgęstnieje. Na sam koniec, jeśli będzie taka potrzeba, dopraw solą. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: