Musisz mieć te kiszonki w swojej piwnicy. To nie ogórki, papryka, czy kapusta

Kiszonki to stały element, który można zobaczyć na szafkach znajdujących się w piwnicach i spiżarniach. Mamy na nich naprawdę różne smakołyki, ale mało kto ma to warzywo. Spiesz się z jego zrobieniem, bo tylko teraz można znaleźć je w sklepach i na targach.

Wiosna i lato to idealna czas na to, by zaopatrzyć swoje piwniczki w coraz to świeższe smaki w postaci przetworów. Możemy więc zrobić słodkie kompoty, z owoców, które znajdziemy na ryneczkach. Dżemy i powidła również są mile widziane. Oprócz tych słodkich dodatków warto również zrobić coś, co może nam posłużyć jako uzupełnienie obiadów lub jako przekąskę. Poniżej znajdziesz przepis na kiszonkę, o której mało kto słyszał.

Zobacz wideo Są niskokaloryczne, smaczne i... leczą kaca! Sezon na szparagi trwa

Na naszych półkach, które znajdują się w piwnicach można znaleźć wiele smacznych kąsków. Skupiamy się na klasycznych przetworach, które robiły kiedyś nasze babcie. Jednak do tych tradycyjnych smaków warto również dodać coś nowego. Ten przepis pokazuje, jak zrobić kiszone szparagi. To właśnie je można znaleźć w sklepach i na targach i są bardzo łatwo dostępne. Gdy już je zrobisz, możesz otworzyć je już po kilku dniach, ale najlepiej smakują po kilku miesiącach.

Przepis na kiszone szparagi

Składniki

  • 500 g szparagów,
  • pęczek koperku,
  • 4 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka soli,
  • 700 ml wody,
  • korzeń chrzanu.

Sposób przygotowania

  1. Szparagi dokładnie przemyj i odłam lub obetnij z nich twardsze końcówki. Pozostałą część warzywa ułóż w słoiku.
  2. Wodę wlej do garnka, ustaw na średnim ogniu, wsyp sól i gotuj do przegotowania i rozpuszczenia składnika.
  3. Do szparagów znajdujących się w słoiku dodaj pęczek koperku, obrane i rozgniecione ząbki czosnku, obrany i podzielony na mniejsze kawałki korzeń chrzanu, ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Całość zalej letnią osoloną wodą i dokładnie zakręć. Upewnij się, że słoik jest szczelny.
  5. Gotowe szparagi odstaw na około 5-6 dni. Po tym czasie są gotowe do podania, jednak jeśli chcesz uzyskać głębszy smak, pozostaw je na około 3-4 miesiące, by przesiąkły zalewą. Przechowuj je w chłodnym miejscu.
Jakie przetwory robisz na zimę?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.