Sernik na zimno z mojego dzieciństwa. Najlepsze ciasto z galaretką i owocami

Kiedy myślimy o najlepszych deserach na lato, oprócz lodów przychodzi nam na myśl sernik na zimno, obowiązkowo z galaretką i owocami. Przepis na sernik na zimno jest w zasadzie bardzo prosty, ale dziś mamy dla ciebie sernik w wersji, którą pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Tak kremowego i delikatnego nie ma w żadnej cukierni.

Sernik na zimno nie tylko bosko smakuje, lecz także ma jedną właściwość, dzięki której możemy powiedzieć, że to superbohater wśród ciast - skutecznie walczy z uciążliwymi upałami, przynosząc nam ulgę i ochłodzenie. Przepis na sernik na zimno nie należy do najtrudniejszych i bardzo często jest to pierwsze ciasto, za jakie zabierają się młodzi adepci sztuki cukierniczej. Dziś mamy dla ciebie równie łatwy przepis na sernik na zimno, ale zdecydowanie smaczniejszy niż te, które jadłeś do tej pory. W przepisie nie ma ani grama twarogu, jest za to aksamitny serek mascarpone.

Zobacz wideo

Przepis na sernik na zimno - najlepsze ciasto na wiosnę i lato

Składniki:

  • 500 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (możesz pominąć),
  • 2 łyżki żelatyny,
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny (ok. 1/3 szklanki),
  • biszkopty lub herbatniki na spód,
  • dodatkowo: 2 wybrane galaretki i ok. 600 g wybranych owoców (polecam truskawki lub borówki).

Jak zrobić sernik na zimno? Sposób wykonania:

  1. Przygotowanie sernika zacznij od rozpuszczenia galaretek. Wsyp proszek do garnuszka i zalej ok. 600 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by wystygły. Jednak nie dopuść, by zaczęły tężeć. Galaretka włożona do lodówki tężeje dosyć szybko.
  2. Teraz przygotuj kremowe ciasto. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i podobnie jak galaretki, pozostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę kremówkę i za pomocą miksera na dużych obrotach ubij ją na sztywno. Następnie dodaj serki waniliowe i mascarpone i dalej miksuj na mniejszych obrotach. Następnie dodaj cukier puder i cukier waniliowy.
  3. Kiedy masa serowa będzie już gładka i puszysta, ostrożnie i stopniowo dodawaj żelatynę, cały czas miksując na niskich obrotach. Polecam dodawać ją łyżką lub wlewać bardzo cienkim strumieniem.
  4. Przygotuj tortownicę lub blaszkę i wyłóż ją biszkoptami, lub herbatnikami (wcześniej warto spód natrzeć masłem, by ciasteczka trzymały się swojego miejsca). Na biszkopty wlej ostrożnie masę serową i wyrównaj wierzch.
  5. Następnie ułóż wybrane owoce. Jeśli używasz truskawek, warto przekroić je na pół. Teraz ostrożnie wylej schłodzoną galaretkę. Najlepiej wylewaj ją stopniowo głęboką łyżką - wówczas galaretka nie spłynie na dół ciasta. Gotowy sernik ostrożnie przenieś do lodówki. Ciasto powinno się chłodzić co najmniej kilka godzin.

Taki sernik jest idealny na każdą okazję i perfekcyjnie uświetni spotkania w gronie rodzinnym podczas wspólnego odpoczynku przy kawce w ogrodzie. Pamiętaj, że sernik na zimno możesz zrobić niemal ze wszystkimi owocami - jednak kiwi nie współpracuje najlepiej z galaretką. Latem warto stawiać na sezonowe owoce. 

Lubisz sernik na zimno?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.