Siostra Aniela Garecka przed laty zasłynęła jako pierwsza siostra zakonna prowadząca w telewizji program kulinarny. Wciąż wydaje też książki, które nie bez powodu od wielu lat są prawdziwymi bestsellerami. Wśród wielu kultowych przepisów znalazł się też ten na gołąbki. Jak robi je siostra Aniela?
Do gołąbków możesz wykorzystać zarówno ryż, jak i kaszę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć do tego pozostałe z wczorajszego obiadu resztki lub wymieszać obie wkładki. Pamiętaj, by ugotować zarówno ryż, jak i kaszę w wodzie zgodnie z proporcją 1:2, a więc na jedną porcję ziarenek powinny przypadać dwie porcje wody. Wiele osób do gołąbków wykorzystuje surowe mięso mielone. Okazuje się, że tu także można sięgnąć po resztki i wybrać np. zmielone ugotowane mięso z rosołu. Gołąbki mogą więc być świetną okazją do porządków w lodówce. Jakie proporcje mięsa i dodatku są najlepsze? Co do tego nie ma jednoznacznej opinii, siostra Aniela radzi jednak, by trzymać się proporcji 1:1.
Tradycyjnie warto zacząć od sparzenia kapusty. Natnij lub usuń głąb, by łatwiej było oddzielić liście, a następnie wrzuć do wrzątku i zaczekaj, aż liście zmiękną. Po przestudzeniu oddziel liście, usuwając przy tym twarde nerwy. Dzięki temu łatwiej będzie ci zwijać gołąbki. Z podanych składników wyjdzie sporo gołąbków, możesz jednak spokojnie podzielić je na pół.
Gołąbki siostry Anieli - składniki:
Składniki na sos:
Jeśli używasz, tak jak siostra Aniela, mięsa z rosołu, oddziel je od kości, obierz ze skóry i zmiel w maszynce. Mięso surowe dopraw ulubionymi ziołami i rozrób z jednym jajkiem. W dużym garnku ugotuj ryż, możesz to też zrobić dzień wcześniej. Ziarna zalej litrem gorącej wody, dodaj masło i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut lub do wchłonięcia całej wody. Po przestudzeniu ryżu dodaj do niego mięso i wyrób dokładnie rękoma. Dodaj łyżeczkę soli i sporą porcję pieprzu.
Zacznij zawijać gołąbki. Ułóż farsz na dolnej części liścia kapusty i lekko zawiń. Podwiń boki od lewej i prawej, a następnie ciasno zacznij zwijać w gołąbkowy rulon. Gotowe gołąbki ułóż ciasno w garnku, jeden obok drugiego, na spodzie i na wierzchu wykładając kilka pozostałych liści kapusty. Dzięki temu nie przykleją się do spodu naczynia i lepiej się ugotują. Zalej je bulionem tak, by były całkowicie zanurzone (możesz uzupełnić wodą). Przykryj garnek i duś gołąbki przez ok. 50-60 minut na małym ogniu. Gdy gołąbki się duszą, zrób sos. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, mieszaj przez kilkanaście sekund, a następnie wlej kilka łyżek bulionu, by rozrobić zasmażkę. Wlej passatę lub przecier i gotuj, aż zgęstnieje. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.