Warzywno-owocowa sałatka z apetycznie pachnącym dressingiem doskonale sprawdzi się jako wiosenny dodatek do obiadu. Możesz ją zaserwować do dań mięsnych, jak i warzywnych. Kolorowa sałatka nie tylko nada posiłkowi estetycznego wyglądu, ale i dostarczy nam mnóstwa walorów smakowych oraz witamin. Przygotowanie jej jest banalnie proste, dlatego z zadaniem tym poradzi sobie każdy amator wiosennych smakołyków.
Połączenie buraka i owoców wydaje się dość nietypowe i - co tu dużo mówić - dziwaczne, jednak kiedy minie pierwszy szok wywołany widokiem kolorowego dania, uderzy w nas głębia jego smaku. Z taką sałatką głód nie będzie ci straszny.
Składniki na sałatkę:
Składniki na dressing:
Przygotowania zacznij od umycia, obrania i pokrojenia pomarańczy oraz awokado. Orzechy włoskie drobno posiekaj, a następnie umieść w misce razem z rukolą (lub roszponką), owocami oraz ugotowanym i pokrojonym na mniejsze kawałki burakiem. Mozzarellę również podziel i wrzuć do miski.
W kolejnym kroku zajmij się przyrządzeniem aromatycznego dressingu. W niewielkiej miseczce połącz oliwę, ocet, miód, kawę mieloną oraz odrobinę soli. Wymieszaj, a na koniec polej gotowym sosem sałatkę. Pamiętaj, że możesz ją dodatkowo wzbogacić o swoje ulubione dodatki. Mogą to być zarówno pomidorki koktajlowe, papryka zwykła oraz chilli, jak i nasiona słonecznika lub pestki dyni. Ostateczny efekt zależy od twojej wyobraźni i upodobań kulinarnych. Smacznego!