Wiosenna sałatka z burakiem i awokado w roli głównej. Polana tym dressingiem robi furorę

Wiosna to doskonały czas na kulinarne eksperymenty. Stragany na targowisku mienią się kolorami, dlatego warto to wykorzystać i przyrządzić smakowitą sałatkę warzywno-owocową. Podana z dressingiem kawowym oszałamia zmysły aromatem.

Warzywno-owocowa sałatka z apetycznie pachnącym dressingiem doskonale sprawdzi się jako wiosenny dodatek do obiadu. Możesz ją zaserwować do dań mięsnych, jak i warzywnych. Kolorowa sałatka nie tylko nada posiłkowi estetycznego wyglądu, ale i dostarczy nam mnóstwa walorów smakowych oraz witamin. Przygotowanie jej jest banalnie proste, dlatego z zadaniem tym poradzi sobie każdy amator wiosennych smakołyków.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Szukasz wiosennej inspiracji na obiad? Połącz buraka, awokado, pomarańczę i mozzarellę - wyjdzie hit

Połączenie buraka i owoców wydaje się dość nietypowe i - co tu dużo mówić - dziwaczne, jednak kiedy minie pierwszy szok wywołany widokiem kolorowego dania, uderzy w nas głębia jego smaku. Z taką sałatką głód nie będzie ci straszny.

Składniki na sałatkę:

  • 100 g ugotowanego buraka,
  • 100 g rukoli lub roszponki,
  • 150 g mozzarelli,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 duża pomarańcza (ewentualnie 2 mandarynki),
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • opcjonalnie: pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy nerkowca, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, chilli.

Składniki na dressing:

  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 20 g kawy mielonej,
  • szczypta soli.

Sałatka z burakiem i kolorowymi dodatkami. Sposób wykonania

Przygotowania zacznij od umycia, obrania i pokrojenia pomarańczy oraz awokado. Orzechy włoskie drobno posiekaj, a następnie umieść w misce razem z rukolą (lub roszponką), owocami oraz ugotowanym i pokrojonym na mniejsze kawałki burakiem. Mozzarellę również podziel i wrzuć do miski. 

W kolejnym kroku zajmij się przyrządzeniem aromatycznego dressingu. W niewielkiej miseczce połącz oliwę, ocet, miód, kawę mieloną oraz odrobinę soli. Wymieszaj, a na koniec polej gotowym sosem sałatkę. Pamiętaj, że możesz ją dodatkowo wzbogacić o swoje ulubione dodatki. Mogą to być zarówno pomidorki koktajlowe, papryka zwykła oraz chilli, jak i nasiona słonecznika lub pestki dyni. Ostateczny efekt zależy od twojej wyobraźni i upodobań kulinarnych. Smacznego!

Więcej o: