Uduś je w charakterystycznym sosie i uzyskaj miękkie mięso. Rodzina będzie całować cię po rękach

Niektóre dania mogą być docenione przez naszych bliskich znacznie bardziej od innych. Tak właśnie jest w tym przypadku, ponieważ gdy je zrobiłam rodzina była zachwycona, a mąż całował u mnie po rękach. Mięso, które wychodzi z tego przepisu jest obojętnie miękkie, i każdy zapamiętaj je na dłużej.

Mięso jest  w niektórych domach obowiązkowym elementem obiadowym. Robi się z niego naprawdę wiele dań, które wychodzą wyśmienicie. Do listy potraw polecam dodać także poniższą recepturę. Wyróżnia się ona na tle innych charakterystycznym sosem. Gdy zatopisz w nim mięso, wychodzi ono aksamitne i naprawdę mięciutkie.

Zobacz wideo Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami

Do wykonania tego sosu potrzebujesz startego chrzanu, bulionu, śmietanki, a także krótkiej listy przypraw. Natomiast mięso musisz wybrać naprawdę dokładnie. Najlepiej, aby była to polędwiczka wieprzowa, która uduszona w sosie chrzanowym będzie miała mocny smak, ale miękką konsystencję. Takie danie można podawać na wiele różnych sposobów. Ja serwuję je z kluskami śląskimi lub kopytkami, lecz możesz to zamienić na klasyczne ziemniaki. 

Przepis na polędwiczki w sosie chrzanowym

Składniki

  • 500 ml bulionu,
  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 6 łyżek tartego chrzanu,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczki pokrój w plastry lub na mniejsze kawałki. Umieść je na desce i lekko rozbij za pomocą dłoni lub tłuczka.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, gdy stanie się odpowiednio ciepły, obsmaż mięso na rumiany kolor.
  3. W garnku podgrzej bulion i wrzuć do niego liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Wysmażone mięso przełóż do wywaru i duś na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj chrzan, dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem, jeszcze chwilę podgrzewaj.
  5. Sos zagęść mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Następnie wlej śmietankę, w razie potrzeby dopraw wszystko przyprawami. Sos i mięso są gotowe do podania. Smacznego!
Często robisz polędwiczki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.