-
Haps
-
Jak przygotować
- Uduś je w charakterystycznym sosie i uzyskaj miękkie mięso. Rodzina będzie całować cię po rękach
Uduś je w charakterystycznym sosie i uzyskaj miękkie mięso. Rodzina będzie całować cię po rękach
Niektóre dania mogą być docenione przez naszych bliskich znacznie bardziej od innych. Tak właśnie jest w tym przypadku, ponieważ gdy je zrobiłam rodzina była zachwycona, a mąż całował u mnie po rękach. Mięso, które wychodzi z tego przepisu jest obojętnie miękkie, i każdy zapamiętaj je na dłużej.
Mięso jest w niektórych domach obowiązkowym elementem obiadowym. Robi się z niego naprawdę wiele dań, które wychodzą wyśmienicie. Do listy potraw polecam dodać także poniższą recepturę. Wyróżnia się ona na tle innych charakterystycznym sosem. Gdy zatopisz w nim mięso, wychodzi ono aksamitne i naprawdę mięciutkie.
Zobacz wideo Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami
Do wykonania tego sosu potrzebujesz startego chrzanu, bulionu, śmietanki, a także krótkiej listy przypraw. Natomiast mięso musisz wybrać naprawdę dokładnie. Najlepiej, aby była to polędwiczka wieprzowa, która uduszona w sosie chrzanowym będzie miała mocny smak, ale miękką konsystencję. Takie danie można podawać na wiele różnych sposobów. Ja serwuję je z kluskami śląskimi lub kopytkami, lecz możesz to zamienić na klasyczne ziemniaki.
Przepis na polędwiczki w sosie chrzanowym
Składniki
- 500 ml bulionu,
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 6 łyżek tartego chrzanu,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Polędwiczki pokrój w plastry lub na mniejsze kawałki. Umieść je na desce i lekko rozbij za pomocą dłoni lub tłuczka.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, gdy stanie się odpowiednio ciepły, obsmaż mięso na rumiany kolor.
- W garnku podgrzej bulion i wrzuć do niego liście laurowe i ziele angielskie.
- Wysmażone mięso przełóż do wywaru i duś na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj chrzan, dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem, jeszcze chwilę podgrzewaj.
- Sos zagęść mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Następnie wlej śmietankę, w razie potrzeby dopraw wszystko przyprawami. Sos i mięso są gotowe do podania. Smacznego!