Młoda kapusta - przepis na wagę złota. Ta zupa smakuje lepiej niż rosół
Sezon na młodą kapustę w pełni i wszyscy miłośnicy tego pysznego warzywa niemal szaleją ze szczęścia, a intensywnie zielone główki w mig znikają ze straganów i marketów. Dziś mamy dla was przepis na zupę z młodej kapusty, która jest pyszna, delikatna, lecz głęboka w smaku za sprawą wkładki. To zupa szczególnie popularna w Wielkopolsce i tam jest znana pod dość zabawną nazwą, ciekawe, czy ją znacie.
Zupa z młodej kapusty to kulinarna istota wiosny i każdy, kto chociaż raz spróbuje tej potrawy, całą zimę i jesień będzie tęsknił za jej smakiem. Przepis na zupę z młodej kapusty jest banalny i jak to z zupami bywa - w każdym domu smakuje troszeczkę inaczej. Ta zupa jest szczególnie popularna w Wielkopolsce, gdzie jest nazywana parzybrodą. Skąd taka nazwa? Podobno jest tak pyszna, że niektórzy nie mogli wytrzymać i poczekać, aż wystygnie i jedząc, parzyli sobie brodę, kiedy zupa niechcący spływała z łyżek. Ot, taka ciekawostka. Na czym gotować parzybrodę? Na czym chcesz - ja jednak polecam wędzonkę.
Młoda kapusta. Ta zupa najlepiej smakuje w maju
Składniki:
- 1 większa główka młodej kapusty,
- 2 marchewki,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- 200 g swojskiej kiełbasy, najlepiej wędzonej
- 150 g boczku wędzonego,
- koperek,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
- odrobina smalcu,
- dowolny bulion lub lekki rosół,
- opcjonalnie: zasmażka.
Zupa z młodej kapusty - spoób wykonania:
- Kiełbasę pokrój w talarki, a boczek w kostkę. Cebulę posiekaj, kapustę poszatkuj, a marchewkę zetrzyj lub także pokrój w talarki. Seler także możesz zetrzeć na tarce.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim odrobinę smalcu. Następnie dodaj boczek i kiedy się wytopi, dodaj kiełbasę oraz cebulę. Podsmażaj całość do zeszklenia, następnie dodaj marchewkę, seler i kapustę. Podsmażaj, aż kapusta zwiędnie.
- Całość zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól oraz pieprz do smaku. Gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. W połowie gotowania dodaj koperek.
- Kiedy zupa będzie już gotowa, możesz dodać zasmażkę z mąki i masła albo smalcu, jednak nie jest to konieczne. Możesz także dodać trochę koncentratu pomidorowego, jeśli chcesz.
Zupę z młodej kapusty możesz robić także w wersji bezmięsnej. Wówczas ugotuj wywar na większej ilości warzyw i przypraw. Taka wersja także jest pyszna i w niczym nie ustępuje wersji z wędzonką. Wówczas polecam do wywaru dodać trochę suszonych grzybków lub dodać podduszone pieczarki lub boczniaki. sprawdzi się także sos sojowy.