• Link został skopiowany

Chrupiące skrzydełka w najlepszej marynacie. Idealne na grilla i z piekarnika

Skrzydełka z grilla będą soczyste, delikatne i pełne smaku jak nigdy. Kluczem jest marynata, która wcale nie jest trudna. Jak zrobić skrzydełka idealne pod każdym względem? Nie wydasz kroci, ale goście smak wycenią na miliony monet.
Skrzydełka na grilla. Dobrze dobrana marynata sprawi, że będą jeszcze lepsze. Zdjęcie ilustracyjne
pixabay

Skrzydełka z kurczaka to nie tylko świetny pomysł na obiad, lecz także pomysł na poczęstunek na spotkanie ze znajomymi. Przepis jest banalny, ale jak wiadomo, najpierw warto mięso zamarynować i to marynata zawsze jest kluczem. Jak zrobić skrzydełka z kurczaka, żeby były soczyste, delikatne i najlepsze na świecie? Tutaj nie trzeba wiele. 

Zobacz wideo

Jak zrobić skrzydełka? Marynata to klucz

Składniki:

  • 12 skrzydełek kurczaka,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki musztardy, 
  • sól, pieprz, ostra i wędzona papryka,  curry,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Przepis na skrzydełka - sposób wykonania:

  1. Jogurt wlej do miski. Dodaj także musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlej oliwę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  2. Skrzydełka oczyść i osusz. Jeśli chcesz, odetnij tak zwane lotki. Następnie włóż skrzydełka do miski z marynatą. 
  3. Dokładnie wymieszaj skrzydełka z marynatą i odłóż do lodówki na kilka godzin, by smaki zdążyły się przeniknąć. 
  4. Po upływie odpowiedniego czasu, wyjmij skrzydełka z marynaty i dodatkowo oprósz je ulubionymi przyprawami. Następnie połóż na ruszcie lub włóż do piekarnika. 

Dlaczego warto marynować mięso w jogurcie? Dzięki temu kurczak, wieprzowina i inne mięsa stają się kruche i delikatne. Dodatkowo, bakterie zawarte w jogurcie i kwas z cytryny lub octu sprawi, że mięso szybko się "zetnie". To oznacza tylko jedno - po zamarynowaniu będzie soczyste i delikatne, jak nigdy w życiu.  

Więcej o: