Chrupiące skrzydełka w najlepszej marynacie. Idealne na grilla i z piekarnika

Skrzydełka z grilla będą soczyste, delikatne i pełne smaku jak nigdy. Kluczem jest marynata, która wcale nie jest trudna. Jak zrobić skrzydełka idealne pod każdym względem? Nie wydasz kroci, ale goście smak wycenią na miliony monet.

Skrzydełka z kurczaka to nie tylko świetny pomysł na obiad, lecz także pomysł na poczęstunek na spotkanie ze znajomymi. Przepis jest banalny, ale jak wiadomo, najpierw warto mięso zamarynować i to marynata zawsze jest kluczem. Jak zrobić skrzydełka z kurczaka, żeby były soczyste, delikatne i najlepsze na świecie? Tutaj nie trzeba wiele. 

Zobacz wideo

Jak zrobić skrzydełka? Marynata to klucz

Składniki:

  • 12 skrzydełek kurczaka,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki musztardy, 
  • sól, pieprz, ostra i wędzona papryka,  curry,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Przepis na skrzydełka - sposób wykonania:

  1. Jogurt wlej do miski. Dodaj także musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlej oliwę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  2. Skrzydełka oczyść i osusz. Jeśli chcesz, odetnij tak zwane lotki. Następnie włóż skrzydełka do miski z marynatą. 
  3. Dokładnie wymieszaj skrzydełka z marynatą i odłóż do lodówki na kilka godzin, by smaki zdążyły się przeniknąć. 
  4. Po upływie odpowiedniego czasu, wyjmij skrzydełka z marynaty i dodatkowo oprósz je ulubionymi przyprawami. Następnie połóż na ruszcie lub włóż do piekarnika. 

Dlaczego warto marynować mięso w jogurcie? Dzięki temu kurczak, wieprzowina i inne mięsa stają się kruche i delikatne. Dodatkowo, bakterie zawarte w jogurcie i kwas z cytryny lub octu sprawi, że mięso szybko się "zetnie". To oznacza tylko jedno - po zamarynowaniu będzie soczyste i delikatne, jak nigdy w życiu.  

Więcej o: