Skrzydełka z kurczaka to nie tylko świetny pomysł na obiad, lecz także pomysł na poczęstunek na spotkanie ze znajomymi. Przepis jest banalny, ale jak wiadomo, najpierw warto mięso zamarynować i to marynata zawsze jest kluczem. Jak zrobić skrzydełka z kurczaka, żeby były soczyste, delikatne i najlepsze na świecie? Tutaj nie trzeba wiele.
Jak zrobić skrzydełka? Marynata to klucz
Składniki:
- 12 skrzydełek kurczaka,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól, pieprz, ostra i wędzona papryka, curry,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Przepis na skrzydełka - sposób wykonania:
- Jogurt wlej do miski. Dodaj także musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlej oliwę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Skrzydełka oczyść i osusz. Jeśli chcesz, odetnij tak zwane lotki. Następnie włóż skrzydełka do miski z marynatą.
- Dokładnie wymieszaj skrzydełka z marynatą i odłóż do lodówki na kilka godzin, by smaki zdążyły się przeniknąć.
- Po upływie odpowiedniego czasu, wyjmij skrzydełka z marynaty i dodatkowo oprósz je ulubionymi przyprawami. Następnie połóż na ruszcie lub włóż do piekarnika.
Dlaczego warto marynować mięso w jogurcie? Dzięki temu kurczak, wieprzowina i inne mięsa stają się kruche i delikatne. Dodatkowo, bakterie zawarte w jogurcie i kwas z cytryny lub octu sprawi, że mięso szybko się "zetnie". To oznacza tylko jedno - po zamarynowaniu będzie soczyste i delikatne, jak nigdy w życiu.