Wiele osób zgodzi się, że domowy chleb smakuje o wiele lepiej niż przyniesiony z piekarni. Dłużej też zachowuje świeżość, jest też zdrowszy, a ty dobrze wiesz, co trafia do środka. Chleb żytni wyrabiany jest z mąki żytniej i na żytnim zakwasie, czasem z dodatkiem drożdży. To zakwas jest tu kluczowy, ale jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz. To od zakwasu warto zacząć, musi bowiem chwilę popracować.
Zakwas odpowiedzialny jest nie tylko za apetyczny aromat i smak chleba, lecz także za jego wyrastanie w piekarniku, a później także za jego większą trwałość. W trakcie procesu fermentacji mąki wytwarzane są bakterie i kultury drożdży. W przygotowaniu zakwasu w domu ważna jest odrobina cierpliwości, wszystko zajmuje bowiem 5 dni. Sam przepis jest na szczęście łatwy do zapamiętania. Wystarczy zapisać zasadę 3/3/5, czyli 3 łyżki mąki, 3 łyżki wody przez 5 dni.
Jak zrobić chleb żytni w domu? Zacznij od zakwasu, a wszystko się uda
Na początek przygotuj szklany słoik. Rano do środka wsyp wspomniane 3 łyżki mąki żytniej i 3 łyżki przegotowanej letniej wody. Zamieszaj drewnianą łyżką, słoik przykryj gazą, ręcznikiem papierowym lub ściereczką, zabezpiecz gumką i odstaw w zacienione i ciepłe miejsce. Po 12 godzinach ponownie zamieszaj zakwas. Rankiem drugiego dnia do zakwasu dodaj ponownie 3 łyżki mąki, 3 łyżki wody, znów zamieszaj i przykryj.
Zauważysz, że zakwas już zaczął pracować i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Wieczorem znów zamieszaj. Tę procedurę powtarzaj łącznie przez 4 dni, od momentu startu powinno więc minąć 5 dni. Ostatniego dnia zakwas powinien być gotowy, a więc mieć lekko kwaśny i winny zapach oraz wyraźnie widoczne pęcherzyki powietrza.
Chleb żytni domowy - potrzebne składniki:
Za przygotowanie ciasta najlepiej zabierz się rankiem, będzie bowiem potrzebować kilku godzin do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę i sól. Stopniowo wlewaj letnią wodę, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie dodaj zakwas i zamieszaj, aż składniki się połączą. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i zacienione miejsce na ok. 4-5 godzin. Miska powinna być spora, ciasto może znacznie zwiększyć swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż do formy, najlepiej keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej olejem. Posyp ziarnami. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 45-60 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw wyrośnięty chleb i piecz przez ok. 1 godzinę. Pod koniec sprawdź ciasto patyczkiem. Na koniec wyjmij ciasto z formy i odstaw do wystygnięcia. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.