Młoda kapusta zapiekana z mięsem. Mąż aż zatańczył. "Tak pysznej nie robi nawet mama" [PRZEPIS, ZDJĘCIA]

Joanna Szumilas
Młoda kapusta to rzecz absolutnie bezcenna, przepyszna i możemy podawać ją na wiele sposobów. Jako naczelna miłośniczka tego wiosennego warzywa dania z młodej kapusty serwuję najbliższym w sezonie średnio dwa razy w tygodniu. Podobno ostatnio przeszłam samą siebie. Zapiekanka na kapuście to od tamtego czasu numer 1 w obiadowym menu.

Młoda kapusta to idealny dowód na to, że wiosna jest najlepszą porą roku. Nie dość, że świat jest najpiękniejszy, to jeszcze matka natura daje nam nasze ulubione i wyczekiwane smakołyki. Mamy nowalijki: pyszną sałatę, rzodkiewki i szczypiorek. Mamy także naszą ukochaną botwinkę, szparagi i ją - królową wiosennych obiadów. Mowa oczywiście o młodej kapuście, która w moim domu jest wychwalana pod niebiosa. 

Zobacz wideo Znacie przepis na kapustę małosolną?

Młoda kapusta to warzywo wielkiego potencjału, jednak my, Polacy, najczęściej dusimy ją z boczkiem lub kiełbasą i koperkiem. Ja jednak ostatnio postanowiłam troszeczkę wyjść poza utarte szlaki i wypróbowałam przepis na młodą kapustę, którego nigdy wcześniej nie robiłam. Wyszło lepiej, niż się spodziewałam. Mąż mało nie odleciał z zachwytu, a to tylko najprostsze składniki, pewnie większość z was ma je w swoich kuchniach. 

Młoda kapusta to warzywo wielkiego potencjału
Młoda kapusta to warzywo wielkiego potencjału Fot. Haps

Młoda kapusta w pysznym stylu. To danie trzy w jednym

Kiedy na straganach i w marketach zaczyna pojawiać się młoda kapusta, Polacy szaleją z radości i masowo wykupują jasnozielone główki. Na osiedlach i klatkach schodowych czuć zachęcający zapach duszonej kapusty z koperkiem i kiełbasą, i bardzo dobrze, że wykorzystujemy sezon na młodą kapustę do maksimum, bo, niestety, nie trwa długo. 

Sezonowe, wiosenne warzywa królują na naszych stołach w zależności od gatunku od połowy kwietnia do początku lipca, zależnie od warunków. Młoda kapusta zaczyna się pojawiać z początkiem maja i jej smakiem możemy cieszyć się do początku lipca. Zostało mi więc już niewiele czasu, by cieszyć się przepisem na młodą kapustę, który w zasadzie sama wymyśliłam. To rzecz, która praktycznie sama się robi, a smakuje idealnie. To coś w rodzaju połączenia zapiekanki, gołąbków i bigosu. Moja rodzina była zachwycona. 

Młoda kapusta
Młoda kapusta Fot. Haps

Przepis na młodą kapustę, którego nikt nie zna. To najprostsze składniki

Bardzo lubię duszoną młodą kapustę z koperkiem, zazwyczaj zajadam ją jako dodatek do schabowego lub po prostu z kromką pieczywa. Jednak szkoda było mi nie wykorzystać potencjału tego warzywa w inny sposób. Poszam więc do sklepu po kapustę, mięso mielone, ser, passatę, pomidory i śmietanę. W kilka chwil miałam pyszny i sycący obiad. Zaczęłam jednak od nagrzania piekarnika, bo wiedziałam, że wszystkie składniki przygotuję bardzo szybko. 

Zaczęłam od kapusty. Oczywiście oderwałam wierzchnie liście, jednak ich nie wyrzucałąm - zwykle je mrożę i potem dodaję do zup i bulionów. Jednak w tym przypadku wyłożyłam nimi naczynie żaroodporne, by zapiekanka mi się nie przypaliła. Młodą kapustę posiekałam ostrym nożem, ser Szafir (ostatnio mój ulubiony) starłam na tarce. Używałam także innego sera - postawiłam na ser w typie fety o niższej zawartości tłuszczu. 

Młoda kapusta
Młoda kapusta Fot. Haps

Następnie zajęłam się mięsem. Wybrałam mięso wieprzowe z szynki i zmieliłam ją w maszynce o grubych oczkach. Doprawiłam je solą, pieprzem, odrobiną kminu rzymskiego (ja bardzo lubię, wy możecie pominąć) oraz ziołami prowansalskimi. Całość wymieszałam tak, jak masę mięsną na kotlety mielone.

Kiedy wszystkie składniki miałam już naszykowane, łącznie z passata pomidorową i kwaśną śmietaną, zajęłam się za układanie składników warstwami. Na dno naczynia żaroodpornego włożyłam liście kapusty młodej, które wcześniej opłukałam, bu usunąć resztki zanieczyszczeń. Następnie położyłam posiekaną młodą kapustę i lekko osoliłam. Dodałam też kilka łyżek kwaśnej śmietany i rozsmarowałam. 

Na kapuście rozprowadziłam mięso mielone
Na kapuście rozprowadziłam mięso mielone Fot. Haps

Na śmietanie ułożyłam mięso mielone i porządnie je uklepałam. Następnie rozsmarowałam passatę pomidorową i dodałam poruszony ser feta. Na wierzchu położyłam plastry pomidorów, oprószyłam solą i ziołami prowansalskimi. Piekarnik był nagrzany do 200 stopni. Zamknęłam naczynie żaroodporne i włożyłam do piekarnika na 40 minut. 

Zapiekanka przed włożeniem do piekarnika
Zapiekanka przed włożeniem do piekarnika Fot. Haps

Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa. Jak ją upiekłam?

W tej temperaturze kapusta szybko zmiękła i tym samym zapiekanka zmniejszyła swoją objętość. Warzywo puściło też sporo płynu. Po 40 minutach więc zdjęłam pokrywkę naczynia żaroodpornego i na prośbę męża dodałam starty ser Szafir. Ponownie włożyłam zapiekankę do wciąż gorącego piekarnika i piekłam jeszcze przez kwadrans. W tym czasie ser się apetycznie zarumienił, a boski zapach wypełnił całe mieszkanie. Ostrożnie wyjęłam zapiekankę z piekarnika i nałożyłam pierwszą porcję. Nic dodać, nic ująć, dziś zrobię znowu ten przepis na młodą kapustę, bo bliscy już się upominają. Tym razem może zamiast sera Szafir użyję mozzarelli? Czemu nie.

Zapiekanka z mięsem i młodą kapustą
Zapiekanka z mięsem i młodą kapustą Fot. Haps

Młoda kapusta. Jakie ma właściwości?

Młoda kapusta to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Okazuje się, że zawiera dużo więcej witaminy C niż uważana za superfood kapusta kiszona. Poza tym młoda kapusta jedzona w sezonie zapewnia zastrzyk witaminy A, E, a także B i K. Zawiera również kwas foliowy, czyli sprzymierzeńca ciężarnych i kobiet starających się o ciążę. Co jeszcze jest ważne? Młoda kapusta to warzywo niskokaloryczne, ponieważ 100 g dostarczy nam 40 kcal. Nic, tylko zajadać. 

Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego - przepis

  • Liczba porcji: 4
  • Czas wykonania: godzina

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 600 g mięsa mielonego z szynki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany, 
  • 250 g passaty pomidorowej, 
  • 100 g sera feta, 
  • ok. 100 g sera Szafir (możesz użyć innego, najlepiej dojrzewającego sera),
  • kilka plastrów pomidora
  • 1 cebula, 
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, odrobina kminu rzymskiego (opcjonalnie).

Zapiekanka z młodej kapusty - sposób wykonania:

  1. Z kapusty oderwij wierzchnie liście i je oczyść. Resztę warzywa poszatkuj. Mięso dopraw przyprawami i wymieszaj. 
  2. Ser feta pokrusz lub pokrój na kawałki, ser twardy zaś zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj w kostkę, pomidory pokrój w plastry. 
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne i na dno połóż liście kapusty. Na liściach połóż pokrojoną kapustę i lekko ją osól, dodaj także pieprz. Następnie rozsmaruj śmietanę i dodaj posiekaną cebulę. 
  4. Połóż mięso i całość delikatnie uklep. Następnie dodaj passatę pomidorową i pokruszony ser feta. Dodaj plastry pomidorów i dopraw ziołami prowansalskimi. 
  5. Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni włóż zapiekankę w zamkniętym naczyniu i piecz przez 40 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i dodaj starty ser. Piecz jeszcze 15 minut, aż ser się zarumieni, a nadmiar płynu odparuje. 
Upieczona zapiekanka
Upieczona zapiekanka Fot. Haps

Czy zapiekankę z młodej kapusty można mrozić?

O ile duszoną młodą kapustę i bigos z młodej kapusty śmiało można mrozić oraz wekować, tak w przypadku zapiekanki nie polecam tego sposobu na przechowywanie. Głównym powodem jest śmietana i ser - te składniki nie lubią mrożenia. Zapiekankę z tego przepisu przechowuj w lodówce do trzech dni, by mieć pewność, że się nie zepsuje. 

Zapiekanka z młodej kapusty. Te składniki możesz zamienić

Z racji tego, że głównymi składnikami są kapusta i mięso, lepiej nie wyrzucać ich z przepisu. Jednak jeśli nie jesz mięsa, na młodej kapuście połóż ziemniaki pokrojone w talarki. Zamiast passaty sprawdzą się krojone pomidory, natomiast ser Szafir świetnie zastąpi mozzarella lub Gouda albo Emmentaler. Na wierzchu zaś możesz ułożyć kawałki papryki lub cukinii zamiast pomidorów. Pamiętaj, że gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa, a przepis jest jedynie wskazówką. 

Więcej o: