Rolada kojarzy się tylko ze słodkim biszkoptem i kremem. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że równie dobrze sprawdza się też w daniach wytrawnych. Szpinak do ciasta z kolei wciąż, mimo ogromnej popularności wypieków typu zielony mech, kojarzy się raczej niecodzienne. Jeśli do tego połączenia dodamy serek z chrzanem i łososia, wyjdzie... przepyszna przekąska idealna nie tylko na imprezę czy grilla.
Rolada szpinakowa z łososiem to hit nie tylko na imprezy. Jeśli nie przepadasz za tą rybą, do środka spokojnie możesz włożyć plasterki szynki, np. parmeńskiej, wędzonego pstrąga czy innej ryby. Do środka rolady możesz też wrzucić ulubione dodatki, np. pieczoną lub konserwową paprykę, koperek, suszone pomidory czy marynowane warzywa w wersji bezmięsnej. Pole do popisu jest ogromne, warto więc kombinować ze smakami po wypróbowaniu już podstawowego przepisu.
Rolada szpinakowa to danie, które sprawdzi się nie tylko jako przystawka. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po nie na śniadanie czy kolację. W wersji najpopularniejszej do środka trafia łosoś wędzony, a dzięki dodatkowi chrzanowego serka danie jest po prostu przepyszne.
Potrzebne składniki:
Świeży szpinak opłucz i osusz. Szalotkę posiekaj drobno razem z czosnkiem. Na patelni rozgrzej oliwę (lub masło). Podsmażaj chwilę cebulę, aż się zeszkli, i dodaj szpinak świeży lub mrożony. Duś aż zmięknie, a mrożony aż odparuje wodę. Odstaw do przestygnięcia i przenieś do kielicha blendera. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zblenduj na gładką masę, dodaj 3 żółtka i mąkę, zblenduj na gładką masę. W misce ubij białka z 3 jajek na sztywną pianę. Delikatnie, by nie rozbić pęcherzyków powietrza, wymieszaj białka z masą szpinakową. Foremkę (20x30 cm) wyłóż papierem. Wylej ciasto i wyrównaj. Piecz w piekarniku przez ok. 10 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto odklej od papieru i przenieś na ściereczkę. Ostrożnie zawiń w roladę i odstaw do przestygnięcia. Do miski przenieś serek śmietankowy, wymieszaj z chrzanem (możesz pomóc sobie mikserem). Przestudzone ciasto odwiń ze ściereczki. Posmaruj serkiem, a wzdłuż dolnej krawędzi ułóż plasterki wędzonego łososia. Zawiń roladę, owiń folią i wstaw do lodówki. Gdy rolada stężeje, łatwiej będzie ją pokroić. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.