Ta rolada szpinakowa wygląda luksusowo, a robi się ją w mig. Goście będą się kłócić o ostatni kawałek

Rolada szpinakowa z łososiem to przykład dania, które wygląda równie dobrze, jak smakuje. Soczystozielone ciasto, biały chrzanowy serek i łosoś to gotowy przepis na zachwyty przy stole. Jak ją zrobić?

Rolada kojarzy się tylko ze słodkim biszkoptem i kremem. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że równie dobrze sprawdza się też w daniach wytrawnych. Szpinak do ciasta z kolei wciąż, mimo ogromnej popularności wypieków typu zielony mech, kojarzy się raczej niecodzienne. Jeśli do tego połączenia dodamy serek z chrzanem i łososia, wyjdzie... przepyszna przekąska idealna nie tylko na imprezę czy grilla.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Rolada szpinakowa? Łosoś to nie wszystko. Wrzuć do środka to, co lubisz

Rolada szpinakowa z łososiem to hit nie tylko na imprezy. Jeśli nie przepadasz za tą rybą, do środka spokojnie możesz włożyć plasterki szynki, np. parmeńskiej, wędzonego pstrąga czy innej ryby. Do środka rolady możesz też wrzucić ulubione dodatki, np. pieczoną lub konserwową paprykę, koperek, suszone pomidory czy marynowane warzywa w wersji bezmięsnej. Pole do popisu jest ogromne, warto więc kombinować ze smakami po wypróbowaniu już podstawowego przepisu.

Rolada szpinakowa z łososiem i chrzanowym serkiem. Zrobisz ją w mniej niż godzinę

Rolada szpinakowa to danie, które sprawdzi się nie tylko jako przystawka. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po nie na śniadanie czy kolację. W wersji najpopularniejszej do środka trafia łosoś wędzony, a dzięki dodatkowi chrzanowego serka danie jest po prostu przepyszne.

Potrzebne składniki:

  • 3 jajka,
  • 250 g szpinaku mrożonego lub świeżego (najlepiej baby),
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula szalotka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 200 g łososia wędzonego,
  • 250 g serka kremowego i 2 łyżki chrzanu (lub 300 g gotowego serka chrzanowego),
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Rolada szpinakowaRolada szpinakowa Fot. Shutterstock, zi3000

Świeży szpinak opłucz i osusz. Szalotkę posiekaj drobno razem z czosnkiem. Na patelni rozgrzej oliwę (lub masło). Podsmażaj chwilę cebulę, aż się zeszkli, i dodaj szpinak świeży lub mrożony. Duś aż zmięknie, a mrożony aż odparuje wodę. Odstaw do przestygnięcia i przenieś do kielicha blendera. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zblenduj na gładką masę, dodaj 3 żółtka i mąkę, zblenduj na gładką masę. W misce ubij białka z 3 jajek na sztywną pianę. Delikatnie, by nie rozbić pęcherzyków powietrza, wymieszaj białka z masą szpinakową. Foremkę (20x30 cm) wyłóż papierem. Wylej ciasto i wyrównaj. Piecz w piekarniku przez ok. 10 minut.

Jeszcze ciepłe ciasto odklej od papieru i przenieś na ściereczkę. Ostrożnie zawiń w roladę i odstaw do przestygnięcia. Do miski przenieś serek śmietankowy, wymieszaj z chrzanem (możesz pomóc sobie mikserem). Przestudzone ciasto odwiń ze ściereczki. Posmaruj serkiem, a wzdłuż dolnej krawędzi ułóż plasterki wędzonego łososia. Zawiń roladę, owiń folią i wstaw do lodówki. Gdy rolada stężeje, łatwiej będzie ją pokroić. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Rolada szpinakowa czy naleśniki? Oba walczą o tytuł imprezowego klasyka
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.