• Link został skopiowany

Łabędzi puch to już przeżytek. Teraz to ciasto zrobi furorę na komunii

Są takie ciasta, które nigdy się nie nudzą. Znamy je od lat i za każdym razem, gdy wjeżdżają na stół, goście wzdychają z zachwytu. Jednym z nich, naszym zdaniem, jest ciasto leśny mech. Robi furorę niezależnie od tego, z jakiej okazji je upieczesz. Czy na zwykłe spotkanie, czy na rodzinne imieniny. To również świetne ciasto na komunię. Jeśli więc robisz ją w domu, zapomnij o łabędzim puchu. Goście na pewno docenią, że to leśny mech będzie rozpieszczał ich kubki smakowe.
Leśny mech
nikamo / Shutterstock

Leśny mech to takie ciasto, który nigdy nie spada z podium. Choć znane jest od dawna, to grono jego zwolenników się nie zmniejsza. Być może swój sukces zawdzięcza nietypowemu składnikowi, jakim jest szpinak. To właśnie on gra główną rolę, a nie jest produktem, który kojarzyłby się ze słodkimi wypiekami (podobnie zresztą jest z ciastem marchewkowym, które wciąż święci triumfy). 

Zobacz wideo Ile pieniędzy włożyć do koperty na komunię? [SONDA]

Deser fantastycznie pasuje na każdą okazję. Nieważne, czy organizujesz zwykłe spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinne imieniny. Leśny mech to też idealne ciasto na komunię lub na przyjęcie po chrzcinach. Postaw je na stole, a możesz mieć pewność, że goście z radości klasną w dłonie.

Przepis na leśny mech. To ciasto na komunię zrobi furorę

Składniki na ciasto:

  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki,
  • szklanka cukru,
  • szklanka oleju,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania fixu do śmietany.

Dodatkowo:

  • pestki z jednego granatu,
  • opcjonalnie inne owoce, np. maliny, truskawki, borówki.

Sposób przygotowania:

Szpinak obmyj i dokładnie osusz. Wrzuć liście do blendera, dodaj olej i zblenduj na gładko. W dużym naczyniu ubij jajka z cukrem. Powinno to potrwać około pięciu minut. Po tym czasie dodaj zblendowany z olejem szpinak. Zmiksuj tak, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Mąkę wymieszaj z proszkiem oraz sodą i dodaj do mokrych składników. Wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej przygotowaną masę. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza i piecz masę przez 50 minut. Wierzch możesz przykryć folią spożywczą, jeśli za bardzo się rumieni. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdź, czy patyczek wbity w środek jest suchy. Jeśli tak, to znaczy, że ciasto się upiekło.

Ciasto szpinakowe leśny mech
Ciasto szpinakowe leśny mech nikamo / Shutterstock

Gdy ciasto się piecze, zrób krem. Zimną śmietankę ubijaj mikserem na wolnych obrotach. Gdy zacznie zmieniać konsystencję i gęstnieć, dodaj do niej fix i cukier puder. Miksuj do momentu, gdy krem zrobi się naprawdę gęsty. Gdy będzie gotowy, wstaw go do lodówki na czas pieczenia ciasta.

Ostudzone ciasto wyjmij z formy. Odkrój po kilka milimetrów naokoło ciasta tak, by zielony miąższ był widoczny. Przekrój ciasto poziomo na 2/3 wysokości. Zdejmij górny blat i wyskrob z niego jak najwięcej zielonego miąższu. Z kolei na dolny blat nałóż porządną ilość kremu śmietanowego. Posyp okruszkami wyjętymi z górnego blatu. Na koniec udekoruj leśny mech pestkami granatu. Zamiast granatu można też użyć innych owoców, np. malin, truskawek i borówek.

Więcej o: