Sałatki to nie tylko smaczne dodatki do dań głównych, to również przekąski, które można podawać samodzielnie. Poniżej znajdziesz przepis na sałatkę, która będzie idealną przystawką, a także na imprezowym stole znajdzie swoje miejsce. Połączenie smaków świetnie komponuje się z grillowanym mięsem lub podgrzanymi grzankami czosnkowymi.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Okres grillowy już dawno został otworzony i teraz gdy tylko widzimy słońce za oknem, postanawiamy wysmażyć sobie obiad na świeżym powietrzu. Jednak nie samą grillowaną kiełbasą i kurczakiem człowiek żyje i nawet do tak smacznych składników trzeba coś jeszcze dodać. Dobrym wyborem jest sałatka, która świetnie uzupełnia smak mięsa. Dziś chcemy pokazać, że można ją zrobić z nieoczywistych składników i dalej smakuje obłędnie.
REKLAMA
Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka
Sałatka z naszego przepisu jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale musisz zaopatrzyć się w kilka składników. Przede wszystkim składa się z kuskusu, tuńczyka, kukurydzy, czerwonej fasoli, ugotowanych jajek, a także innych warzyw. Jej smak uzupełniony jest ogórkami konserwowymi, a całość dopełniona jest mieszanką majonezu i jogurtu naturalnego. Jeśli chcesz dodać jej charakteru, możesz dołożyć do niej łyżeczkę musztardy.
Przepis na sałatkę z kuskusem
Składniki
100 g kuskusu,
2 puszki tuńczyka,
puszka kukurydzy,
puszka czerwonej fasoli,
czerwona papryka,
cebula,
5 jajek ugotowanych na twardo,
6 ogórków konserwowych,
sól i pieprz do smaku,
6 łyżek majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania
Kuskus przygotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu pozostaw go do wystudzenia.
Jajka, paprykę i ogórki pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz i pokrój na drobno. Umieść ją w misce i zalej wrzątkiem, by pozbyć się mocnego smaku, następnie ją odsącz.
Wszystkie pokrojone warzywa wrzuć do miski, dodaj odsączoną kukurydzę i fasolkę. Wrzuć również chłodny kuskus.
Tuńczyka otwórz, odsącz z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca. Również dodaj go do reszty składników.
Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym. Mieszankę dodaj do sałatki, dopraw całość przyprawami do smaku.
Gotową sałatkę odstaw do lodówki na kilka godzin, by mogła przejść smakiem. Po tym czasie jest gotowa do podania.