Lekka i idealna do grilla. Nie spodziewasz się, co kryje w środku i co nadaje jej takiego smaku

Sałatki to nie tylko smaczne dodatki do dań głównych, to również przekąski, które można podawać samodzielnie. Poniżej znajdziesz przepis na sałatkę, która będzie idealną przystawką, a także na imprezowym stole znajdzie swoje miejsce. Połączenie smaków świetnie komponuje się z grillowanym mięsem lub podgrzanymi grzankami czosnkowymi.

Okres grillowy już dawno został otworzony i teraz gdy tylko widzimy słońce za oknem, postanawiamy wysmażyć sobie obiad na świeżym powietrzu. Jednak nie samą grillowaną kiełbasą i kurczakiem człowiek żyje i nawet do tak smacznych składników trzeba coś jeszcze dodać. Dobrym wyborem jest sałatka, która świetnie uzupełnia smak mięsa. Dziś chcemy pokazać, że można ją zrobić z nieoczywistych składników i dalej smakuje obłędnie.

Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Sałatka z naszego przepisu jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale musisz zaopatrzyć się w kilka składników. Przede wszystkim składa się z kuskusu, tuńczyka, kukurydzy, czerwonej fasoli, ugotowanych jajek, a także innych warzyw. Jej smak uzupełniony jest ogórkami konserwowymi, a całość dopełniona jest mieszanką majonezu i jogurtu naturalnego. Jeśli chcesz dodać jej charakteru, możesz dołożyć do niej łyżeczkę musztardy. 

Przepis na sałatkę z kuskusem

Składniki

  • 100 g kuskusu,
  • 2 puszki tuńczyka,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • czerwona papryka,
  • cebula,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania

  1. Kuskus przygotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu pozostaw go do wystudzenia.
  2. Jajka, paprykę i ogórki pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz i pokrój na drobno. Umieść ją w misce i zalej wrzątkiem, by pozbyć się mocnego smaku, następnie ją odsącz. 
  3. Wszystkie pokrojone warzywa wrzuć do miski, dodaj odsączoną kukurydzę i fasolkę. Wrzuć również chłodny kuskus.
  4. Tuńczyka otwórz, odsącz z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca. Również dodaj go do reszty składników.
  5. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym. Mieszankę dodaj do sałatki, dopraw całość przyprawami do smaku.
  6. Gotową sałatkę odstaw do lodówki na kilka godzin, by mogła przejść smakiem. Po tym czasie jest gotowa do podania.
Co dodajesz do sałatek?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.