Wystarczą 3 sztuki, by to smarowidło na kanapki było lepsze. Przechowuj je w słoikach

Przygotowując kanapki nie zawsze chcemy jeść je z typowymi składnikami. Szynka i ser żółty mogą się nam już znudzić, dlatego w tym artykule proponujemy coś całkowicie innego. Zrobienie tego smarowidła zajmuje kilka chwil, a w szafkach może stać naprawdę długo. Zamknij to w słoikach i ciesz się smakiem przez cały rok.

Kiedyś byłam wielką fanką kanapek, ale w pewnym momencie ich standardowy smak zaczął mi się nudzić. Nie wiedziałam czym go urozmaicić, ponieważ wszelkie warzywa, a także dostępne w sklepach dodatki nie przypadały mi do gustu. Wtedy natknęłam się na ten przepis i uznałam, że muszę go zrobić. Był to całkowity strzał w dziesiątkę i po dziś dzień słoiki wypełnione tym smarowidłem można znaleźć w moich szafkach.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że ten przepis jest skomplikowany, lecz nic bardziej mylnego. Do przyrządzenia tego dodatku trzeba kilku składników, a główną rolę gra tu wątróbka. Zaraz za nią ważna jest także marchewka, która dodaje charakterystycznego smaku. Gotowy pasztet warto zamknąć w słoikach, bo dzięki temu może zostać z nami na znacznie dłużej.

Przepis na pasztet z wątróbki

Składniki

  • 700 g wątróbki z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki brandy,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki suszonej natki z pietruszki,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Wątróbkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie osusz i oczyść z błonek. Pokrój ją na większe kawałki
  2. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj na drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim przygotowane warzywa. Gdy lekko się podsmażą, dodaj wątróbkę i smaż wszystko przez kilka minut.
  3. Po tym czasie dodaj suszoną natkę z pietruszki, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i brandy. Zamieszaj i duś pod przykryciem przez następne 15 minut.
  4. Po tym czasie przełóż zawartość patelni do blendera i zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  5. Gotowy pasztet przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Wierzch polej łyżką roztopionego masła i pozostawić do wystudzenia. Tak przygotowane przechowuj w lodówce.
Z jakim dodatkiem jest najlepszy pasztet?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.