Wrzuć kawałek do zalewy, a ogórki nie będą sflaczałe. Babcia miała rację. Wychodzą chrupiące jak nigdy

Lato to idealny czas na robienie przetworów. Mowa nie tylko o dżemie truskawkowym i wiśniowej konfiturze, lecz także ogórkach. Nie masz pojęcia, jak zrobić zalewę? Spieszymy z pomocą! Oto najprostszy przepis na ogórki kiszone.

Ogórki kiszone mają wiele zastosowań w kuchni. Można z nich zrobić zupę ogórkową, jeść solo jako dodatek do obiadu, dodać do surówki albo sałatki. Są pyszne i zdrowe, a wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem, gdy podkradało się je babci ze słoików. Jeśli w tym roku planujesz zrobić przetwory samodzielnie, skorzystaj z naszego przepisu. Ogórki wyjdą chrupiące i idealnie kwaskowate.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Jak zrobić ogórki kiszone? Przepis babci przekazywany z pokolenia na pokolenie

Ogórki kiszone w słoikach to prawdziwa domowa klasyka. Przygotowanie kiszonek jest naprawdę proste i wcale nie potrzeba do tego specjalnych umiejętności. Potrzebna ci będzie jedynie sprawdzona receptura i kilka składników. Ja od lat korzystam z przepisu babci, który jest obecny w naszej rodzinie od lat. Gwarantuję ci, że tak przygotowane ogórki mogą stać w piwnicy nawet kilka lat.

  • 2 litry wrzątku,
  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 główki czosnku,
  • Pęczek kopru z baldachami,
  • Korzeń chrzanu i jego liście,
  • 4 łyżki soli kamiennej.

Z podanych proporcji wychodzą cztery słoiki o pojemności 1 l. Umyj pod zimną wodą ogórki, koper oraz chrzan. Pokrój korzeń na mniejsze kawałki, a główki czosnku porozdzielaj na ząbki. Wszystkie składniki rozłóż na cztery kupki, żeby było ci łatwiej. W ten sposób w każdym słoiku uzyskasz takie same proporcje. Pamiętaj, żeby wyparzyć wrzątkiem słoiki wraz z zakrętkami. Muszą być idealnie czyste.

Jak zrobić ogórki kiszone? Przepis babciJak zrobić ogórki kiszone? Przepis babci Fot. Władysław Czulak / Agencja Wyborcza.pl

Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Jeden dodatek robi robotę

Na samo dno włóż koper, czosnek, kawałki i liście chrzanu. Potem zacznij pionowo wkładać ogórki. Wybieraj małe, proste, niewygięte okazy, które nie mają twardych nasion. Układaj je ciasno, żeby do słoika weszło jak najwięcej. Na samą górę dorzuć jeszcze garść dodatków. Teraz czas na zalewę. Zagotuj dwa litry wody i wsyp do niej 4 łyżki soli kamiennej. Mieszaj do czasu, aż sól się rozpuści. Powstałą mieszanką zalej ogórki w słoikach. Zalewa powinna je przykryć w całości. Zakręć mocno słoiki i przez trzy dni trzymaj je w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura 20 st. C. Następnie przenieś je do piwnicy. Po dwóch tygodniach będą gotowe do jedzenia. Dzięki temu, że dodałaś korzeń chrzanu, będą twarde i chrupiące. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Robisz przetwory?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.