Od dawna nie robię schabowych, bo poznałam ten przepis. Kotlety, które wychodzą są znakomite

Kotlety schabowe są pyszne, ale robimy je tak często, że z czasem mogą nie smakować tak świetnie jak kiedyś. Jeśli poczujesz, że ci się znudziły, sięgnij po ten przepis. Zrobisz z niego kotlety, które są delikatne, a dzięki panierce są jeszcze smaczniejsze.

Kotlety to dodatki do obiadów, które zaraz za sałatkami, najczęściej można znaleźć na naszych stołach. Kawałki mięsa obtaczamy w różnych rzeczach, by wyszły z tego panierki, o których trudno zapomnieć. Oprócz mąki, jajka i bułki tartej warto więc dodać do swoich przepisów coś więcej, by cieszyć się smakiem, którego nie zasmakujesz w restauracjach.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że przepis wprowadza nas w błąd. Mianowicie masa, w której później należy wymoczyć kurczaka, bardzo przypomina ciasto na placki ziemniaczane. Jednak zamiast placków wychodzą z niej rozpływające się w ustach kotlety. Ten przepis może i jest odważny, ale po jego spróbowaniu od razu się w nim zakochasz.

Przepis na kotlety z kurczaka w ziemniaczanym cieście

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 500 g ziemniaki,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 200 g startego żółtego sera,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się ziemniakami. Dokładnie je obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Tak przygotowane kartofle umieść w większej misce, delikatnie posól i odstaw na bok na około 10 minut. Po tym czasie porządnie je wyciśnij z nadmiaru wody i ponownie umieść w misce.
  3. Do ziemniaków dodaj przesianą przez sitko mąkę, wlej mleko, wbij jajka, a także wsyp sól i pieprz. Nie zapomnij również o dodaniu przeciśniętego przez praskę czosnku, a także kwaśnej śmietany. Tak przygotowane składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Piersi z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek, a następnie przekrój na średnie plastry. Każdy z nich delikatnie rozbij za pomocą tłuczka i według swoich upodobań obsyp solą i pieprzem z dwóch stron.
  5. Gotowe mięso obtocz w mące, a następnie zamocz w ziemniaczanym cieście. Upewnij się, że masa przylega do kurczaka z każdej strony.
  6. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, gdy będzie odpowiednio gorący, połóż na nim kawałki kurczaka. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Przed końcem smażenia posyp jedną stroną startym serem, przykryj pokrywką i podsmażaj do lekkiego rozpuszczenia.
  7. Gotowe przełóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podawaj do obiadu z ulubionymi dodatkami.
Kotlet schabowy czy z kurczaka?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.