Kotlety schabowe są pyszne, ale robimy je tak często, że z czasem mogą nie smakować tak świetnie jak kiedyś. Jeśli poczujesz, że ci się znudziły, sięgnij po ten przepis. Zrobisz z niego kotlety, które są delikatne, a dzięki panierce są jeszcze smaczniejsze.
OnlyZoia /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kotlety to dodatki do obiadów, które zaraz za sałatkami, najczęściej można znaleźć na naszych stołach. Kawałki mięsa obtaczamy w różnych rzeczach, by wyszły z tego panierki, o których trudno zapomnieć. Oprócz mąki, jajka i bułki tartej warto więc dodać do swoich przepisów coś więcej, by cieszyć się smakiem, którego nie zasmakujesz w restauracjach.
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że przepis wprowadza nas w błąd. Mianowicie masa, w której później należy wymoczyć kurczaka, bardzo przypomina ciasto na placki ziemniaczane. Jednak zamiast placków wychodzą z niej rozpływające się w ustach kotlety. Ten przepis może i jest odważny, ale po jego spróbowaniu od razu się w nim zakochasz.
Przepis na kotlety z kurczaka w ziemniaczanym cieście
Składniki
500 g piersi z kurczaka,
500 g ziemniaki,
100 g mąki pszennej,
2 jajka,
2 łyżki mleka,
200 g startego żółtego sera,
2 łyżki kwaśnej śmietany.
3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest zajęcie się ziemniakami. Dokładnie je obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Tak przygotowane kartofle umieść w większej misce, delikatnie posól i odstaw na bok na około 10 minut. Po tym czasie porządnie je wyciśnij z nadmiaru wody i ponownie umieść w misce.
Do ziemniaków dodaj przesianą przez sitko mąkę, wlej mleko, wbij jajka, a także wsyp sól i pieprz. Nie zapomnij również o dodaniu przeciśniętego przez praskę czosnku, a także kwaśnej śmietany. Tak przygotowane składniki dokładnie wymieszaj.
Piersi z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek, a następnie przekrój na średnie plastry. Każdy z nich delikatnie rozbij za pomocą tłuczka i według swoich upodobań obsyp solą i pieprzem z dwóch stron.
Gotowe mięso obtocz w mące, a następnie zamocz w ziemniaczanym cieście. Upewnij się, że masa przylega do kurczaka z każdej strony.
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, gdy będzie odpowiednio gorący, połóż na nim kawałki kurczaka. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Przed końcem smażenia posyp jedną stroną startym serem, przykryj pokrywką i podsmażaj do lekkiego rozpuszczenia.
Gotowe przełóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podawaj do obiadu z ulubionymi dodatkami.