O kotletach każdy słyszał i na pewno je jadł. Zazwyczaj jedynym warzywnym dodatkiem jest cebula, a my to zmieniliśmy. W naszym przepisie można również poczuć kiszonkę, z której zazwyczaj robi się surówki. Sprawia ona, że całość jest bardziej soczysta.
Fot. nadianb / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Smak kotletów mielonych nietrudno zapomnieć. Zazwyczaj są one wyraziste, dobrze wysmażone i aromatyczne. W klasycznym przepisie jest zapisane, że dodaje się do nich bardzo mało składników, by smak mięsa był dobrze wyeksponowany. Zazwyczaj więc wrzucamy cebulę, jajko i przyprawy, a całość obsypuje się bułką tartą.
REKLAMA
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Nasze kotlety różnią się od tych klasycznych, ale tylko jednym składnikiem. Niemniej jednak jest on na tyle kluczowy, że całkowicie zmienia nie tylko smak, ale też konsystencję kotleta. Co to takiego jest? Kiszona kapusta, o której zapewne nie pomyślałeś. To właśnie ona sprawia, że po wysmażeniu kotlety są soczyste i pełne smaku. Dla lepszego efektu można do nich również wlać odrobinę soku.
Przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą
Składniki
700 g mięsa mielonego,
400 g kiszonej kapusty,
jajko,
cebula,
2 łyżki bułki tartej,
bułka tarta do panierowania,
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, sól, pieprz i obie papryki.
Kiszoną kapustę dokładnie odsącz z soku i drobno posiekaj. Wrzuć ją do miski ze składnikami, dorzuć również drobno pokrojoną cebulę.
Wszystkie podane składniki dokładnie z sobą wymieszaj, do połączenia.
Z masy mięsnej uformuj zgrabne kotlety mielone. Każdego kotleta panieruj w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej, a gdy stanie się odpowiednio gorący, układaj gotowe kotlety. Smaż je na brązowo z każdej strony. Po wysmażeniu podawaj z ziemniakami i surówką, smacznego!