Nie odpędzisz się od pytań, jak zrobiłeś tę szarlotkę. Koniecznie dodaj to do owoców

Dla niektórych szarlotka to najlepsze ciasto na całym świecie, ponieważ jej konsystencja i smak naprawdę bardzo dobrze smakuje. Również jestem w wielką fanką tego ciasta i gdy tylko mam okazję właśnie po nie sięgam. W królewskiej wersji smakuje jeszcze lepiej niż w klasycznej, a to zasługa tego jednego składnika.

Kiedyś szarlotkę jadłam tylko wtedy, gdy kupiłam ją w cukierni lub kawiarni. Jednak od kiedy znam ten przepis, zazwyczaj robię ją samodzielnie i wychodzi znacznie lepiej. Taki efekt to zasługa tylko jednego składnika, który dodawany jest do nadzienia jabłkowego. Chodzi tu o galaretkę, w moim wydaniu sięgam po smak cytrynowy. To właśnie ona nadaje całości świeżości, a także ciekawszego posmaku. 

Zobacz wideo Szarlotka królewska

Przepis na szarlotkę królewską

Składniki na biszkopt

  • 3 całe jajka,
  • 50 g drobnego cukru,
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Składniki na nadzienie jabłkowe

  • 700 g jabłek,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 4 łyżki drobnego cukru.

Składniki na masę śmietankową

  • 300 ml śmietanki 36%,
  • 30 g żelatyny, 
  • 50 ml wrzątku,
  • 2 łyżki cukru pudru.
  • Dodatkowo
  • 100 g mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania

  1. Żółtka oddziel od białek. Te drugie umieść w większej misce, wsyp cukier i cukier waniliowy i całość utrzyj na gładką pianę.
  2. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, a także przesianą przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miksuj do połączenia.
  3. Przygotowane ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do nagrzanego do 170°C włóż formę z masą i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do przestygnięcia.
  4. Jabłka przemyj, obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnuszku. Owoce zalej 250 ml wody i duś.
  5. Do jabłek wsyp galaretki oraz cukier, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do lekkiego stężenia.
  6. Przygotowaną masę jabłkową wyłóż na upieczony biszkopt i odstaw do zastygnięcia.
  7. Do miski wsyp żelatynę i zalej ją wrzątkiem, dokładnie wymieszaj. Następnie ciepłą mieszankę zahartuj łyżką śmietanki. Całą resztę śmietanki dodawaj stopniowo, cały czas miksując składniki. Na koniec wsyp cukier puder i ponownie wymieszaj.
  8. Przygotowaną masę śmietankową przenieś na rozprowadzone jabłka i za pomocą łyżki wyrównaj.
  9. Ciasto wstaw do lodówki na około 6 godzin do stężenia. Po wyjęciu udekoruj wierzch tartą czekoladą.
Jakie ciasto najbardziej ci smakuje?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.