Dla niektórych szarlotka to najlepsze ciasto na całym świecie, ponieważ jej konsystencja i smak naprawdę bardzo dobrze smakuje. Również jestem w wielką fanką tego ciasta i gdy tylko mam okazję właśnie po nie sięgam. W królewskiej wersji smakuje jeszcze lepiej niż w klasycznej, a to zasługa tego jednego składnika.
Fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Kiedyś szarlotkę jadłam tylko wtedy, gdy kupiłam ją w cukierni lub kawiarni. Jednak od kiedy znam ten przepis, zazwyczaj robię ją samodzielnie i wychodzi znacznie lepiej. Taki efekt to zasługa tylko jednego składnika, który dodawany jest do nadzienia jabłkowego. Chodzi tu o galaretkę, w moim wydaniu sięgam po smak cytrynowy. To właśnie ona nadaje całości świeżości, a także ciekawszego posmaku.
REKLAMA
Zobacz wideo Szarlotka królewska
Przepis na szarlotkę królewską
Składniki na biszkopt
3 całe jajka,
50 g drobnego cukru,
2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru waniliowego.
Składniki na nadzienie jabłkowe
700 g jabłek,
2 galaretki cytrynowe,
4 łyżki drobnego cukru.
Składniki na masę śmietankową
300 ml śmietanki 36%,
30 g żelatyny,
50 ml wrzątku,
2 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo
100 g mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania
Żółtka oddziel od białek. Te drugie umieść w większej misce, wsyp cukier i cukier waniliowy i całość utrzyj na gładką pianę.
Następnie stopniowo dodawaj żółtka, a także przesianą przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miksuj do połączenia.
Przygotowane ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do nagrzanego do 170°C włóż formę z masą i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do przestygnięcia.
Jabłka przemyj, obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnuszku. Owoce zalej 250 ml wody i duś.
Do jabłek wsyp galaretki oraz cukier, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do lekkiego stężenia.
Przygotowaną masę jabłkową wyłóż na upieczony biszkopt i odstaw do zastygnięcia.
Do miski wsyp żelatynę i zalej ją wrzątkiem, dokładnie wymieszaj. Następnie ciepłą mieszankę zahartuj łyżką śmietanki. Całą resztę śmietanki dodawaj stopniowo, cały czas miksując składniki. Na koniec wsyp cukier puder i ponownie wymieszaj.
Przygotowaną masę śmietankową przenieś na rozprowadzone jabłka i za pomocą łyżki wyrównaj.
Ciasto wstaw do lodówki na około 6 godzin do stężenia. Po wyjęciu udekoruj wierzch tartą czekoladą.