Ciocia nie chciała mi uwierzyć, gdy pokazałam, jak podaję kopytka. To nie cebula i skwarki

Danie, jakim są kopytka, można podawać na wiele różnych sposobów. Jedni serwują je z wysmażoną cebulą, inni ze skwarkami, a jeszcze inni ze śmietaną. Ja wyłamuję się z tego zestawienie, ponieważ podaję je z sosem.

Jeśli jesteś wielbicielem kopytek, to musisz spróbować również tej wersji. To nie jest cebula, ani inne klasyczne dla tej potrawy dodatki. To coś, co nadaje im świeżości, a także nowego posmaku. Zamiast tradycyjnych składników, podaję je więc z sosem brokułowym. Za pierwszym razem nie mogłam uwierzyć, że mogą być tak smaczne. Lecz po pierwszym kęsie od razu się nimi zachwyciłam.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kopytka w sosie brokułowym

Składniki na kopytka

  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • żółtko,
  • sól.

Składniki na sos brokułowy

  • duży brokuł,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 300 ml śmietany 18%,
  • łyżka startego parmezanu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie kopytek. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także żółtko. Dopraw solą i dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ziemniaczane ciasto podziel na pół i z każdej części uformuj wałek. Każdy z nich pokrój na mniejsze części na kształt kopytek. Tak przygotowane kluski wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  3. W tym czasie przygotuj sos. Brokuła umyj, umieść w garnku z osoloną wodą i gotuj przez około 5 minut. Następnie wyjmij go i posiekaj na drobne kawałki.
  4. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Podsmażaj go przez kilka chwil i dodaj posiekanego brokuła. Podsmaż całość przez 2-3 minuty, a następnie wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Wsyp parmezan i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Tak przygotowanym sosem polej gotowe kopytka. Smacznego!
Z jakim dodatkiem serwujesz kopytka?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.