-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciocia nie chciała mi uwierzyć, gdy pokazałam, jak podaję kopytka. To nie cebula i skwarki
Ciocia nie chciała mi uwierzyć, gdy pokazałam, jak podaję kopytka. To nie cebula i skwarki
Danie, jakim są kopytka, można podawać na wiele różnych sposobów. Jedni serwują je z wysmażoną cebulą, inni ze skwarkami, a jeszcze inni ze śmietaną. Ja wyłamuję się z tego zestawienie, ponieważ podaję je z sosem.
Jeśli jesteś wielbicielem kopytek, to musisz spróbować również tej wersji. To nie jest cebula, ani inne klasyczne dla tej potrawy dodatki. To coś, co nadaje im świeżości, a także nowego posmaku. Zamiast tradycyjnych składników, podaję je więc z sosem brokułowym. Za pierwszym razem nie mogłam uwierzyć, że mogą być tak smaczne. Lecz po pierwszym kęsie od razu się nimi zachwyciłam.
Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]
Przepis na kopytka w sosie brokułowym
Składniki na kopytka
- 400 g ugotowanych ziemniaków,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- żółtko,
- sól.
Składniki na sos brokułowy
- duży brokuł,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka masła klarowanego,
- 300 ml śmietany 18%,
- łyżka startego parmezanu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie kopytek. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także żółtko. Dopraw solą i dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
- Ziemniaczane ciasto podziel na pół i z każdej części uformuj wałek. Każdy z nich pokrój na mniejsze części na kształt kopytek. Tak przygotowane kluski wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- W tym czasie przygotuj sos. Brokuła umyj, umieść w garnku z osoloną wodą i gotuj przez około 5 minut. Następnie wyjmij go i posiekaj na drobne kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Podsmażaj go przez kilka chwil i dodaj posiekanego brokuła. Podsmaż całość przez 2-3 minuty, a następnie wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Wsyp parmezan i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Tak przygotowanym sosem polej gotowe kopytka. Smacznego!