Trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani grama mięsa. Takie flaki podbiją twoje serce

Nikt się nie zdziwi, gdy powiem, że w moim domu flaki zawsze były robione na mięsie. Zapewne u większości z was również tak było i jest. Ta receptura pokazuje, że można to zrobić w inny sposób. Wystarczy, że doda się ten wysmażony składnik.

Flaki to danie mięsne, które u mojej babci robione jest bardzo często. Można je jednak zrobić również w wegetariański sposób i smakuje równie dobrze. Najpopularniejszym dodatkiem, który ma imitować mięso, są grzyby. Jednak nie w tym wydaniu.

Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]

Nie tylko grzyby nadają się do tego dania. Aby zamienić flaki na wersję wege, wystarczy wykorzystać do tego wcześniej zrobione naleśniki. Ciasto naleśnikowe ma za zadanie imitować flaczki. Do takiego dania, możesz również dodać kotlety sojowe. Wystarczy, jak odrobinę wcześniej je wymoczysz w wodzie doprawionej sosem sojowym, pokroisz i wrzucisz do zupy. Z takich wersji skorzystają nie tylko ci, którzy wykluczyli mięso ze swojej diety.

Przepis na wege flaczki

Składniki

  • marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • biała część pora
  • cebula,
  • 1,5 l wody,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • 3 naleśniki.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Poszatkuj por, a następnie na patelni rozgrzej olej i umieść na nim warzywa. Całość podsmaż przez około 4 minuty na małym ogniu.
  2. Seler, pietruszkę i marchew zetrzyj na grubych oczkach. Dorzuć na patelnię i smaż przez około 5 minut.
  3. W garnku ugotuj wodę i wrzuć do niej wcześniej podsmażone warzywa. Dopraw i dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
  4. Naleśniki pokrój w cieniutkie i drobne plastry, dodaj do wywaru warzywnego i gotuj przez około 5-10 minut. Na końcu dopraw majerankiem i solą.
Jadłeś wegetariańskie flaki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.