Truskawki w maju to jeden z najpopularniejszych rarytasów, który znajdziemy w sklepach na bazarach i przydrożnych stoiskach. Polskie owoce są wyjątkowo słodkie, dlatego warto zrobić z nich obłędny deser. Nie ma on jednak nic wspólnego z tradycyjną michą z dodatkiem śmietany i cukru. Ta wariacja to prawdziwa uczta dla podniebienia, która docenia nawet wymagająca teściowa.
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników
Ten obłędny deser truskawkowy, króluje na moim stole przez cały maj
Przepisów z truskawkami nie brakuje, co jednak powiesz na niecodzienną wariację, która ekspresowo zniknie z foremki i na długo zapisze się w pamięci domowników i gości? Deser, o którym mowa to prawdziwa perełka wśród słodkości, i co ciekawe, banalny do przygotowania rarytas. Wystarczy bowiem odpowiednio połączyć składniki, wszystko zblendować, przelać do formy i włożyć na kilka godzin do lodówki. Reszta robi się sama!
Składnikiem najważniejszym są truskawki. Owoce pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałki i łączymy ze skondensowanym mlekiem. Całość blendujemy, chłodzimy i na koniec łączymy z kolejnym, truskawkowym sosem, który w międzyczasie szykujemy z cukrem na patelni. Na tym kończy się filozofia tego deseru. Jak widać, jest on prosty i zjawiskowy.
Deser truskawkowy z mlekiem skondensowanym - wszystko blenduję i gotowe
Składniki:
- 250 g truskawek,
- 150 ml skondensowanego mleka,
- 200 ml śmietany 36 proc.,
- 30 g cukru,
- 10 g żelatyny,
- 40 ml wody,
- 2 g proszku agar.
Sposób przygotowania:
- Na początek oczyść truskawki ze szypułek. Owoce dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- 150 g truskawek przełóż do miski i zalej mlekiem skondensowanym. Wszystko starannie wymieszaj i zblenduj na jednolitą masę. Na koniec dodaj śmietanę i ponownie wszystko zblenduj.
- Żelatynę rozpuść w wodzie i wlej ją do masy z truskawek.
- Masę truskawkową przelej do płaskiego, niezbyt wysokiego naczynia i włóż do lodówki, by wszystko ładnie stężało.
- W tym czasie pozostałe, pokrojone na kawałki truskawki upraż razem z cukrem na patelni.
- Na koniec, gdy owoce zaczną się już niemal rozpadać, dodaj do nich proszek agar, rozpuść go, a następnie powstałym dżemem zalej przygotowaną wcześniej i stężałą masę z truskawek.
- Tak przygotowany deser powinien minimum przez trzy godziny leżakować w lodówce.
- Po tym czasie słodkość jest gotowa do podania, można ją kroić i serwować, smacznego!