Spróbowałam tych truskawek i teraz już nie sięgam po klasyczny deser. Ten składnik wszystko zmienia

Polskie truskawki pojawiły się już na bazarach, to zatem doskonały moment, by dodać je do naszego pomysłowego deseru, który detronizuje klasykę ze śmietaną i cukrem. Wystarczy wszystko zblendować i zadbać o leżakowanie w lodówce - reszta robi się dosłownie sama. Efekt z kolei rozpieszcza wszystkie zmysły i na dodatek pięknie się prezentuje.

Truskawki w maju to jeden z najpopularniejszych rarytasów, który znajdziemy w sklepach na bazarach i przydrożnych stoiskach. Polskie owoce są wyjątkowo słodkie, dlatego warto zrobić z nich obłędny deser. Nie ma on jednak nic wspólnego z tradycyjną michą z dodatkiem śmietany i cukru. Ta wariacja to prawdziwa uczta dla podniebienia, która docenia nawet wymagająca teściowa. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Ten obłędny deser truskawkowy, króluje na moim stole przez cały maj

Przepisów z truskawkami nie brakuje, co jednak powiesz na niecodzienną wariację, która ekspresowo zniknie z foremki i na długo zapisze się w pamięci domowników i gości? Deser, o którym mowa to prawdziwa perełka wśród słodkości, i co ciekawe, banalny do przygotowania rarytas. Wystarczy bowiem odpowiednio połączyć składniki, wszystko zblendować, przelać do formy i włożyć na kilka godzin do lodówki. Reszta robi się sama! 

Składnikiem najważniejszym są truskawki. Owoce pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałki i łączymy ze skondensowanym mlekiem. Całość blendujemy, chłodzimy i na koniec łączymy z kolejnym, truskawkowym sosem, który w międzyczasie szykujemy z cukrem na patelni. Na tym kończy się filozofia tego deseru. Jak widać, jest on prosty i zjawiskowy. 

Deser truskawkowy z mlekiem skondensowanym - wszystko blenduję i gotowe

Składniki: 

  • 250 g truskawek,
  • 150 ml skondensowanego mleka,
  • 200 ml śmietany 36 proc.,
  • 30 g cukru,
  • 10 g żelatyny,
  • 40 ml wody,
  • 2 g proszku agar. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek oczyść truskawki ze szypułek. Owoce dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. 150 g truskawek przełóż do miski i zalej mlekiem skondensowanym. Wszystko starannie wymieszaj i zblenduj na jednolitą masę. Na koniec dodaj śmietanę i ponownie wszystko zblenduj. 
  3. Żelatynę rozpuść w wodzie i wlej ją do masy z truskawek.
  4. Masę truskawkową przelej do płaskiego, niezbyt wysokiego naczynia i włóż do lodówki, by wszystko ładnie stężało. 
  5. W tym czasie pozostałe, pokrojone na kawałki truskawki upraż razem z cukrem na patelni.
  6. Na koniec, gdy owoce zaczną się już niemal rozpadać, dodaj do nich proszek agar, rozpuść go, a następnie powstałym dżemem zalej przygotowaną wcześniej i stężałą masę z truskawek.
  7. Tak przygotowany deser powinien minimum przez trzy godziny leżakować w lodówce.
  8. Po tym czasie słodkość jest gotowa do podania, można ją kroić i serwować, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.