Jak zrobić zupę pomidorową, żeby nie była nudna i przewidywalna? Przepis na zupę pomidorową na rosole można modyfikować na wiele sposobów, ale to, co zrobimy dziś, niejedną babcię może przyprawić o szok i niedowierzanie. Co w niej takiego niezwykłego? Otóż będzie rosół, będzie passata i trochę koncentratu, będą przyprawy i... sok pomarańczowy. Tak, pomidorowa z sokiem pomarańczowym smakuje idealnie i ten nieoczywisty dodatek bosko ją podkręca. Taką zupę podała mi kiedyś sąsiadka i od razu poprosiłam o przepis.
Zupa pomidorowa. Z tym dodatkiem wyjdzie dużo lepsza
Składniki:
- ok. 1,5 l rosołu lub lekkiego bulionu,
- 1,5 szklanki passaty pomidorowej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie),
- sól, pieprz, czosnek suszony, suszone oregano, odrobina ostrej papryki,
- pół szklanki soku pomarańczowego, najlepiej wyciskanego,
- 1 większa cebula,
- odrobina oliwy.
Jak zrobić zupę pomidorową na rosole?
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim niewielką ilość oliwy. Następnie dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę. Zeszklij ją i dodaj passatę (zamiast passaty możesz użyć także pomidorów z puszki). Dopraw czosnkiem i oregano. Podsmażaj kilka minut.
- Zalej całość rosołem lub bulionem, dodaj koncentrat w razie potrzeby oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Gotuj na wolnym ogniu kilkanaście minut.
- Dodaj sok pomarańczowy i gotuj jeszcze kilka minut. Takiej zupy pomidorowej nie trzeba zabielać, smakuje świetnie sama w sobie.
Tę zupę możesz zblendować na krem i podawać z grzankami. Jeśli jednak wolisz tradycyjną formę zupy pomidorowej, podaj ją z ulubionym makaronem lub lanymi kluskami. Możesz zrobić też kluski lane z parmezanu - wówczas ten smak przeniesie cię prosto do słonecznej Italii i poczujesz się jak na wakacjach.