• Link został skopiowany

Zupa pomidorowa na rosole jeszcze nigdy nie była tak wyrazista. Sprytnego triku nauczyłam się od sąsiadki

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? To chyba jeden z łatwiejszych przepisów na obiad i nie dziwi fakt, że niektórzy nazywają ją "królową poniedziałku". Po niedzielnym rosole na naszych stołach możemy spodziewać się niezawodnej zupy pomidorowej i dziś podpowiemy wam, jak ją zrobić, żeby była perfekcyjną. Tego dodatku się nie spodziewacie.
Zupa pomidorowa. zdj ilustracyjne
robert6666/iStock

Jak zrobić zupę pomidorową, żeby nie była nudna i przewidywalna? Przepis na zupę pomidorową na rosole można modyfikować na wiele sposobów, ale to, co zrobimy dziś, niejedną babcię może przyprawić o szok i niedowierzanie. Co w niej takiego niezwykłego? Otóż będzie rosół, będzie passata i trochę koncentratu, będą przyprawy i... sok pomarańczowy. Tak, pomidorowa z sokiem pomarańczowym smakuje idealnie i ten nieoczywisty dodatek bosko ją podkręca. Taką zupę podała mi kiedyś sąsiadka i od razu poprosiłam o przepis. 

Zobacz wideo

Zupa pomidorowa. Z tym dodatkiem wyjdzie dużo lepsza

Składniki:

  • ok. 1,5 l rosołu lub lekkiego bulionu,
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, czosnek suszony, suszone oregano, odrobina ostrej papryki,
  • pół szklanki soku pomarańczowego, najlepiej wyciskanego,
  • 1 większa cebula,
  • odrobina oliwy.

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole?

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim niewielką ilość oliwy. Następnie dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę. Zeszklij ją i dodaj passatę (zamiast passaty możesz użyć także pomidorów z puszki). Dopraw czosnkiem i oregano. Podsmażaj kilka minut.
  2. Zalej całość rosołem lub bulionem, dodaj koncentrat w razie potrzeby oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Gotuj na wolnym ogniu kilkanaście minut.
  3. Dodaj sok pomarańczowy i gotuj jeszcze kilka minut. Takiej zupy pomidorowej nie trzeba zabielać, smakuje świetnie sama w sobie.

Tę zupę możesz zblendować na krem i podawać z grzankami. Jeśli jednak wolisz tradycyjną formę zupy pomidorowej, podaj ją z ulubionym makaronem lub lanymi kluskami. Możesz zrobić też kluski lane z parmezanu - wówczas ten smak przeniesie cię prosto do słonecznej Italii i poczujesz się jak na wakacjach.

Więcej o: