W Polsce mało kto słyszał o tym warzywie. Robert Makłowicz przyrządza z niego pyszny obiad

W Polsce prawie nikt nie wie o jej istnieniu, ale w Chorwacji stanowi prawdziwy przysmak. Blitwa to liściasta roślina, z której można przyrządzić zdrowe i smaczne dania. Robert Makłowicz ma na nią swój sprawdzony sposób. Jak przygotować blitwę z ziemniakami?

Blitwa, znana też jako blitva, boćwina, mangold lub burak szpinakowy, to roślina wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego i szalenie popularna na Bałkanach. Dodaje się ją do dań rybnych i owoców morza, ale może także posłużyć np. do owijania gołąbków. W najprostszej wersji - z ziemniakami, czosnkiem i przyprawami - smakuje wprost wyśmienicie.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Bałkańska zielenina zyskuje na popularności. W Polsce często mylimy ją z innym warzywem

Boćwina i botwina - choć brzmią podobnie - to jednak stanowią dwie różne rośliny. Blitwa z dodatkami to popularna przekąska w krajach bałkańskich. Szczególnym uwielbieniem darzą ją mieszkańcy Chorwacji. Robert Makłowicz, znany i lubiany polski kucharz, na co dzień mieszka w malowniczym regionie Dalmacji. Na swojej stronie zamieścił jakiś czas temu prosty, acz skuteczny przepis na blitwę z ziemniakami, czosnkiem i oliwą. Receptura pochodzi z książki "Dalmacja. Książka kucharska" i z pewnością przyda się każdemu miłośnikowi warzywnych dodatków do obiadu. W Polsce buraka liściowego kupimy np. w supermarkecie lub przez internet.

Składniki:

  • 1 kg blitwy,
  • 250 ml wody,
  • 300 g ziemniaków,
  • 60 ml oliwy (ok. 4 łyżki),
  • 2 ząbki czosnku,
  • czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony),
  • sól.

Blitwa z ziemniakami według przepisu Roberta Makłowicza. Sposób wykonania

Ziemniaki dokładnie opłucz, a następnie obierz i pokrój w dość drobną kostkę. Do garnka wlej szklankę wody (250 ml), po czym ją zagotuj. Kiedy woda zacznie się przewracać, wrzuć do niej pokrojone kartofle. Dodaj soli i gotuj całość przez ok. 10 minut. Po tym czasie umieść w garnku blitwę i gotuj przez kolejne 5-8 minut.

Pod koniec odlej wodę, dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej oliwę i dopraw wszystko solą oraz pieprzem wedle uznania. Dalmatyński przysmak świetnie urozmaici m.in. owoce morza i dania rybne. Dodatkowo można je wzbogacić o jajko sadzone - wtedy otrzymamy idealnie lekki i pożywny obiad na lato. Smacznego!

Czy słyszałaś/eś o boćwinie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.