Blitwa, znana też jako blitva, boćwina, mangold lub burak szpinakowy, to roślina wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego i szalenie popularna na Bałkanach. Dodaje się ją do dań rybnych i owoców morza, ale może także posłużyć np. do owijania gołąbków. W najprostszej wersji - z ziemniakami, czosnkiem i przyprawami - smakuje wprost wyśmienicie.
Boćwina i botwina - choć brzmią podobnie - to jednak stanowią dwie różne rośliny. Blitwa z dodatkami to popularna przekąska w krajach bałkańskich. Szczególnym uwielbieniem darzą ją mieszkańcy Chorwacji. Robert Makłowicz, znany i lubiany polski kucharz, na co dzień mieszka w malowniczym regionie Dalmacji. Na swojej stronie zamieścił jakiś czas temu prosty, acz skuteczny przepis na blitwę z ziemniakami, czosnkiem i oliwą. Receptura pochodzi z książki "Dalmacja. Książka kucharska" i z pewnością przyda się każdemu miłośnikowi warzywnych dodatków do obiadu. W Polsce buraka liściowego kupimy np. w supermarkecie lub przez internet.
Składniki:
Ziemniaki dokładnie opłucz, a następnie obierz i pokrój w dość drobną kostkę. Do garnka wlej szklankę wody (250 ml), po czym ją zagotuj. Kiedy woda zacznie się przewracać, wrzuć do niej pokrojone kartofle. Dodaj soli i gotuj całość przez ok. 10 minut. Po tym czasie umieść w garnku blitwę i gotuj przez kolejne 5-8 minut.
Pod koniec odlej wodę, dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej oliwę i dopraw wszystko solą oraz pieprzem wedle uznania. Dalmatyński przysmak świetnie urozmaici m.in. owoce morza i dania rybne. Dodatkowo można je wzbogacić o jajko sadzone - wtedy otrzymamy idealnie lekki i pożywny obiad na lato. Smacznego!