Ta surówka z młodej kapusty jest smaczniejsza nawet od mizerii. Zawsze gdy ją serwuję, znika w mig

Szukasz pomysłu na orzeźwiającą, lekką i kolorową surówkę do obiadu? Zamiast po raz kolejny serwować klasyczną mizerię lub colesław postaw na sezonowe smaki. Młoda kapusta w połączeniu z tymi składnikami to rarytas obok, którego żaden smakosz nie przejdzie obojętnie. Wystarczy wszystko poszatkować, zalać dressingiem i podać z ulubionym obiadem.

W maju nie brakuje kolorowych warzyw i sezonowych rarytasów. Właśnie dlatego do domowego obiadu warto zaserwować solidną porcję witamin, które na dodatek wyśmienicie smakują. Idealnie sprawdzi się tu surówka z młodej kapusty, która spróbowana raz, na długo zostanie zapamiętana. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Młoda kapusta w tym wydaniu to niebo na talerzu. Surówka doskonała z dodatkiem... owocu 

Nie da się ukryć, że najprostsze przepisy często smakują najlepiej. Właśnie dlatego do majowego obiadu warto zaserwować obłędną surówkę z młodej kapusty. To połączenie jest niezastąpione, a wszystko za sprawą kolorowych warzyw i kwaśnego owocu. Taki miks doskonale sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnego schabowego, mielonego, jajka sadzonego z ziemniakami, ale także specjałów z grilla.

Sekretem tej wybitnej surówki z młodej kapusty jest balans smaków. W składzie znajdziemy zatem marchew, nieco pikantną rzodkiewkę oraz kwaśne jabłko. Wisienką na torcie jest jednak kremowy, lekki dressing zrobiony z jogurtu, majonezu i solidnej porcji zieleniny. Wszystko razem mieszamy i możemy cieszyć się niebanalnym smakiem, który bez dwóch zdań jest synonimem wiosny i lata. 

Surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka. Ten duet robi w moim domu furorę 

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • pęczek rzodkiewki,
  • mała marchewka,
  • pół jabłka,
  • łyżka gęstego jogurtu,
  • pół łyżki majonezu,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • odrobina soku z cytryny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od kapusty. Główkę drobno poszatkuj, wcześniej odcinając głąb. 
  2. Kapustę przełóż do miski. Dodaj następnie startą na dużych oczkach marchew, rzodkiewkę oraz jabłko - najlepiej zielone lub inne, kwaśnej odmiany. 
  3. Warzywa dokładnie pomieszaj. 
  4. Następnie w mniejszej misce lub filiżance połącz jogurt i majonez. Dodaj też sól i pieprz. Sos wymieszaj i dodaj do surówki. 
  5. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek. 
  6. Surówkę dokładnie wymieszaj i serwuj. Smacznego!
  7. Wskazówka - surówka z młodej kapusty świetnie smakuje do dań obiadowych, na grilla czy solo - śmiało można ją zabrać jako lunch do pracy. 
Więcej o: