Farsz do pierogów ze starego przepisu. To, co dodawała babcia wprawia w osłupienie

Przepis na pierogi większość zna i większość ma także swoją ulubioną wersję. Dziś zdradzimy wam przepis na najlepsze pierogi z mięsem. Ale to nie będzie zwykłe mięso z rosołu - dodatki sprawią, że podziękujesz mojej babci za odwagę - nie każdy to lubi, ale smak jest prześwietny.

Pierogi z mięsem są pyszne - nie ma się co tu sprzeczać, podane z okrasą z cebulką to smakowa ekstaza. Oczywiście farsz z mięsa do pierogów czasami wychodzi za suchy, jednak nie przez to, że zrobiliśmy coś źle. Czasami po prostu nie stawiamy na dodatki takie jak na przykład gotowana marchewka lub chochelka rosołu. Moja babcia dodawała coś jeszcze, a przydawała się patelnia. Pierogi z mięsem i duszoną wątróbką to coś, za co dałabym się oskórować. Przepis jest prosty - każdy będzie zajadał, aż miło. 

Zobacz wideo

Pierogi z mięsem - przepis na najlepszy obiad

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego lub drobiowego z bulionu,
  • 300 g uduszonej do miękka wątróbki drobiowej,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki,
  • 2 marchewki z rosołu, 
  • dodatkowo: trochę bulionu lub rosołu,
  • olej lub smalec do smażenia.

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • pół łyżeczki soli.

Jak zrobić pierogi z mięsem?

  1. Zacznij oczywiście od farszu. Mięso  rosołu oddziel od kości i posiekaj. Posiekaj także cebulę, a wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Na patelni rozgrzej smalec lub olej. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż wątróbkę. Podsmażaj na dość dużej mocy palnika, aż zmięknie. Następnie zmniejsz moc palnika i dodaj mięso z rosołu. 
  3. Całość duś przez ok. 5-7 minut, aż mięso zacznie się rozpadać. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną majeranku (jeśli lubisz) oraz szczyptą gałki muszkatołowej - to moja rada. 
  4. Teraz masz dwie opcje. Abo wszystko zmielisz w maszynce (wówczas nie zapomnij o niewielkim dodatku bulionu lub rosołu, by farsz nie był suchy). Możesz także całość rozdrobnić widelcm - to już twój wybór.
  5. Zagnieć ciasto z podanych składników. Pamiętaj, że woda musi być naprawdę gorąca. Kiedy uzyskasz już gładkie i elastyczne ciasto, podziel je na części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. 
  6. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółeczka i na środku każdego z nich połóż porcję farszu. Następnie szczelnie zalep, tworząc ozdobne falbanki. Pierogi wrzucaj na solony wrzątek. Gotuj przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. 

Wskazówka: Do takich pierogów możesz dodać także trochę kiszonej kapusty. Wówczas możesz odcisnąć ją z soku (ale nie jest to konieczne). Warto jednak ją drobno posiekać lub razem z mięsnym farszem zmielić w maszynce. 

Co wolisz:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.