Nie kombinuję i robię naleśniki sposobem Wachowicz. Wlewam pół na pół z mlekiem i ciasto się nie rwie

Jak zrobić idealne naleśniki, które będą delikatne jak chmurka i nie rozerwą się podczas obracania? Ewa Wachowicz na portalu kobieta.interia.pl podzieliła się sprawdzonym trikiem. Co dodać do masy oprócz mleka? Możesz się zdziwić.

Idealne naleśniki, które nie rwą się podczas przewracania i dodawania farszu to sztuka. Nie każdemu się one udają, dlatego warto wykorzystać rady doświadczonych kucharzy, którzy dobrze wiedzą, co jest na rzeczy. Sprawdź, co Ewa Wachowicz wlewa razem z mlekiem do naleśników i zrób na próbę to samo. Szybko się przekonasz, że warto. Przepisem podzieliła się na portalu kobieta.interia.pl.

Zobacz wideo Ewa Wachowicz o cenie pączków u Gessler. 22 zł to dużo, czy mało?

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Ewa Wachowicz poleca dodać to z mlekiem

Ewa Wachowicz jako prowadząca popularnych programów kulinarnych słynie z dobrego smaku i zamiłowania do kuchni. Jakiś czas temu podzieliła się trikiem na idealne ciasto na naleśniki. Okazuje się, że oprócz mleka dodaje do masy jeszcze jeden płyn. O czym mowa?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 szklanka wody gazowanej;
  • 4 jajka;
  • pół łyżeczki soli;
  • masło do smażenia.
 

Jak usmażyć naleśniki? Wypróbuj trik Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz podkreśliła, że naleśniki można podawać zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Dodatek wody gazowanej sprawi, że nie będą rozpadać się podczas smażenia i wyjdą idealnie puszyste. Co należy zrobić?

  1. Wbij do miski jajka, dodaj pół łyżeczki soli i roztrzep.
  2. Na przemian dodawaj do miski mąkę i mleko, miksuj na gładką masę.
  3. Rozcieńcz masę wodą gazowaną, by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego.
  4. Zostaw ciasto na około pół godziny, by gluten "zaczął pracować". Jeśli zgęstnieje, ponownie dodaj nieco wody gazowanej.
  5. Smaż z obu stron na niewielkiej ilości masła.
  6. Podawaj z ulubionym farszem.

Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Czy dodajesz wodę gazowaną do masy naleśnikowej?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.